Landelijk team forensische opsporing van start

19 november 2007 om 00:00 Nieuws

Driebergen, 19-11-2007 • Tijdens een bijeenkomst in Madurodam te Den Haag is donderdag 15 november, het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) gepresenteerd. Het LTFO is een team van de Nederlandse politie, Defensie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) waarin de deskundigheid op het gebied van forensische opsporing in ons land wordt gebundeld.

Bij een grote ramp of terroristische aanslag worden met één druk op de knop dé forensische specialisten van Nederland opgeroepen. Het zijn specialisten die op elkaar zijn ingespeeld en getraind in het werken op een omvangrijke en complexe ‘plaats delict’, de zogenaamde calamiteiten-pd. De LTFO-taken verrichten zij naast hun reguliere werk. Het NFI levert aan het LTFO kwalitatief hoogwaardige forensische diensten. Met behulp van state-of-the-art-technologie verricht het NFI forensisch onderzoek en verzorgt de criminalistische interpretatie. Het NFI levert forensische analyses die de informatiepositie van de opdrachtgever versterken. Het beheer van het LTFO is opgedragen aan het KLPD.

Specialisme

Het LTFO heeft de volgende specialismen in huis:

explosieven, brandonderzoek, ontploffingen en bomaanslagen;

calamiteiten en ongevallen nabij of op de infrastructuur;

berging en identificatie van lichamen of lichaamsdelen;

sporenonderzoek en berging van lichamen of delen daarvan ten tijde van een chemische, biologische, radioactief-nucleaire-situatie (CBRN);

onderzoek van een plaats delict onder water;

digitaal onderzoek;

sporencoördinatie bij grootschalige onderzoeken.

Het LTFO telt ruim 130 medewerkers, onder wie de medewerkers van het Rampen Identificatie Team (RIT) en het Samenwerkingsverband Forensische Opsporing Bomexplosies (SFOB). Sinds de oprichting van het LTFO maken deze teams integraal deel uit van de nieuwe organisatie.

advertentie
advertentie