Avondspreekuur polikliniek

Nieuws

Een volledig uitgerust bedrijf ligt dan stil terwijl er in de regio toch duidelijk behoefte is aan een langere openstelling van deze buitenpolikliniek, in combinatie met een avondspreekuur van huisartsen.

Discussie over uitbreiding van openingstijden DOORN - Bij de feestelijkheden ter gelegenheid van het 12,5 jarig bestaan van de buitenpolikliniek werd uitgebreid stil gestaan bij de huidige en de gewenste situatie. Nu gaan om 17. 00 uur de lichten in de buitenpolikliniek in Doorn uit.

door Rob Verbraak

Momenteel zijn er wel oriënterende gesprekken gaande tussen de directie van het diakonessenhuis en de verantwoordelijke wethouders om te kijken wat er voor mogelijkheden zijn om tot langere openingstijden van de buitenpolikliniek te komen. In de huidige situatie zijn inwoners van de Utrechtse Heuvelrug na 17.00 uur aangewezen op de huisartsenpost in Zeist.

Inwoners van Wijk bij Duurtstede kunnen tot 22.00 uur terecht op de huisartsenpost in Houten en na dit tijdstip is men aangewezen op de huisartsenpost in Nieuwegein.

Pauline Terwijn, directeur patiëntenzorg van het diakonessenhuis, is voorstander van langere openingstijden van de buitenpolikliniek.,,Het diakonessenhuis gaat in de eerste plaats voor de zorg van de patiënt. Ook de raad van de gezondheid beaamt dat het voor patiënten die in de avonduren spoedeisende huisartsenzorg nodig hebben moeilijk toegankelijk is in deze regio.

Wethouder Jan Burger van de gemeente Wijk bij Duurstede (gezondheid) zou ook graag langere openingstijden zien. ,,Een hele huisartsenpost opzetten stuit op financiële problemen.

Een goede tussenoplossing zou een avondopenstelling tot 22.00 uur van de polikliniek in Doorn zijn, in combinatie met een spreekuur van huisartsen,” aldus Burger. ,,Waarom niet op experimentele basis beginnen? Huisartsen zijn in de avonduren persoonlijk niet bereikbaar. We hebben een goed gesprek over verruiming van de openingstijden met een afvaardiging van alle huisartsen uit deze regio gehad” besluit Burger.

Wethouder Elisabeth van Oostrum van de gemeente Utrechtse Heuvelrug: ,,De vorm van een huisartsenpost zoals in Zeist is moeilijk haalbaar, de huisartsen in deze regio willen niet meer weekenddiensten draaien. We zijn wel in gesprek met alle partijen over een andere vorm, bijvoorbeeld een avondspreekuur.

Er zijn huisartsen die daar wel belangstelling voor hebben. Dat zou in elk geval een stukje in de richting van een huisartsenpost zijn, maar een complete huisartsenpost is te groot aangezet”, aldus van Oostrum.

,,De medewerkers van de buitenpolikliniek zijn bereid om andere diensten te gaan draaien, bij ons komt de zorg voor de patiënt op de eerste plaats” meldt Sonja Blonk, teamhoofd buitenpolikliniek Doorn het standpunt van de medewerkers. ,,Een enquete onder onze patiënten heeft uitgewezen dat vijftig procent voorstander is van een avondspreekuur” aldus Blonk.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek eert verongelukte raceheld Wim Boshuis 3 uur geleden
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 9 dec, 07:11
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15