Emanuel Ax in Maartenskerk

8 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

DOORN - Niemand minder dan de fameuze Amerikaanse pianist Emanuel Ax zal het 22e seizoen van de Concertserie "Muziek in de Maartenskerk" te Doorn openen op vrijdag 12 Oktober. Hij is normaal alleen te beluisteren in de grote concertzalen, wereldwijd.

Vanaf het winnen van het Rubinstein concours in Tel Aviv in 1974 wordt Emanuel Ax beschouwd als één van de grootste pianisten van zijn generatie. Geboren in Oekraïne en opgeleid aan de Juilliard (New York), schreef hij maar liefst 7 Grammy Awards op zijn naam, waarvan 3 voor zijn duo-recitals met cellist Yo-Yo Ma.

Zijn opnames van de bekende pianokwartetten (Beethoven, Mozart, Brahms, Dvorak, Fauré, Schumann) samen met Ma, Laredo en Stern zijn nog steeds toonaangevend.

Hij treedt op met alle grote orkesten ter wereld onder dirigenten als Maazel, Rattle, Slatkin, Dutoit, Haitink, Barenboim en Zinman, is te gast bij festivals als "Mainly Mozart", Ravinia, Tanglewood en Rheingau, maar verzorgde ook de wereldpremière van composities van Sheng, Rouse, Penderecki en Melinda Wagner. Tevens zette deze veelzijdige muzikant in 1996 tango's en milongas van Astor Piazzolla op de schijf.

Emanuel Ax zal in Doorn het volgende programma uitvoeren: Ludwig van Beethoven: Sonate opus 2 nr. 2 in A en Sonate opus 53 in C: "Waldstein". Robert Schumann: Humoreske opus 20 en Papillons opus 2.

Kaarten verkrijgbaar bij: Doorn: Boekhandel Binkhorst (Kampweg) en VVV Doorn, Driebergen: Boekhandel Jacques Baas, Traay 4c, Leersum: Bibliotheek. Toegangsprijs: € 20,- ; CJP en 65+: € 17,-. Scholieren/studenten: € 5,00 ('s avonds aan de zaal).

Zie de website voor abonnementen (naar keuze 5, 4 of 3 concerten) met toppers als het franse Psophos Kwartet, het Duitse Mozart Pianokwartet en de Kerstmatinee met de Italiaanse pianist Igor Roma.

Avondconcerten beginnen om 20.00 uur, zaal open om half acht. De plaatskeuze is vrij. w.w.w.muziek-maartenskerk.nl

advertentie
advertentie