Verknocht aan ‘ambulante handel’

6 september 2007 om 00:00 Nieuws

Van den Broek staat elke vrijdag met zijn kraam op de markt in Leersum. Hij heeft zich gespecialiseerd in dierenbenodigdheden. Van den Broek: ,,Een kennis van mij had een dierenspeciaalzaak. Ik ben daar eens gaan kijken en vond de ‘handel’ wel wat voor mij. Ik heb alle mogelijkheden onderzocht en het bleek dat een winkel niets voor mij was. Ik ging mij concentreren op de ambulante handel. De markten dus.”

LEERSUM - Na jaren gewerkt te hebben voor een ‘baas’ kroop het bloed bij Hans van den Broek waar het niet gaan kon en besloot hij voor de ambulante handel, het staan met een kraam op de markt, te kiezen.

door Marjan van den Dorpe

In de gids van de Vereniging Ambulante Handel koos Van den broek markten uit die hem wel wat leken. Hij schreef zich in bij de vereniging, stuurde brieven en vroeg om toestemming om op de betreffende markt te mogen staan. Van enkelen kreeg hij bericht dat hij mocht komen.

,,In een oud busje volgeladen met spullen op het gebied van huisdieren ging ik op pad. Het bleek dat ik, door onervarenheid, soms de totaal verkeerde dingen bij mij had. Maar al doende leert men. In het begin stond ik op dertien markten in de week. Iets te veel van het goede. Nu heb ik nog vier markten over. Maarn, Houten, Haarlem en Leersum.”

Fijn werk

,, Het fijne van dit werk is, dat ik helemaal mijn eigen baas ben. Ik kan zelf bepalen waar, wanneer en op hoeveel markten ik wil gaan staan.” Op de markt in Leersum staat hij nu ongeveer tien jaar. ,,Het is een heel goede markt met trouwe klanten. Dat is in Maarn trouwens ook het geval. Het is niet goedkoop om op een markt te staan. Je hebt inschrijfgeld (per gemeente verschillend), stroomkosten, afschrijving van de wagen, brandstof, verzekeringen en het lidmaatschap van de Vereniging en de Kamer van Koophandel. Maar toch zou ik niet anders willen.”

Het contact met de klant, het geven van advies en de vrijheid zijn voor Van den Broek heel belangrijke dingen. Mensen komen met de meest uiteenlopende vragen bij hem. Het meest over vachtverzorging en voeding. ,,Ik heb daar een cursus voedingsleer voor gevolgd. Als ik er de ruimte voor zou hebben zou ik ook honden- en kattenmanden gaan verkopen. Of kooien. Maar in principe is bijna alles bij mij te bestellen. Mensen kunnen mij op de markt hun bestelling geven, bellen of mailen. In Leersum bezorg ik deze dan op maandag of vrijdag.”

Hans van den Broek dierenbenodigdheden is te bereiken via telefoonnummer: 06- 517 321 90 en via de e-mail: j.v.d.broek78@planet.nl

advertentie
advertentie