Van verzamelaar tot kunstenaar

Nieuws

“Hout” heeft vanaf zijn jeugd een grote rol gespeeld. Zo begon hij al vroeg een verzameling aan te leggen van houtsoorten. Die verzameling bevat inmiddels 300 soorten, dat is ongeveer een derde van het aantal soorten dat tot nu toe bekend is. Als lid van de Vereniging van Houtsoortenverzamelaars ontvangt hij tegenwoordig jaarlijks informatie over en monsters van, nieuw ontdekte houtsoorten.

MAARN - Paul Medema exposeert zijn beelden in brons en hout in de bibliotheek van Maarn. Hij is een figuratief vormgever, met een liefde voor perfectie en voor oude tradities. Uit zijn verhaal blijkt dat hij iemand is die voortdurend op nieuwe vaardigheden afkoerst.

Tien jaar geleden begon hij aan een cursus beeldhouwen in hout, om zich op een hoger niveau te bekwamen in houtbewerking. Een paar jaar daarna begon hij aan een cursus modelboetseren. Hij miste bij zichzelf kennis over de anatomie van het lichaam en over vormgeving in het algemeen. Zowel in beeldhouwen en modelboetseren blijft hij zich jaarlijks scholen bij de Werkschuit in Zeist. Twee jaar geleden is hij zich in bronsgieten gaan verdiepen. Na twee workshops hierover gevolgd te hebben besloot hij om zelf brons te gaan gieten, volgens de eeuwenoude methode van het “a cire perdue”.

Veiligheid

Maar voor het zover was, kwam er veel bij kijken: een forse investering, in tijd en geld. Nu is tijd voor hem geen groot probleem, maar de aanschaf van een oven, een smeltkroes, een helm met kap, brandvrije kleding, brandblussers en nog meer materialen, betekende een fors financiëel offer. Maar veiligheid gaat boven alles bij hem en dat dit streven het nodige kost neemt hij dan maar voor lief.

Eenmaal alles geïnstalleerd hebbende op het landgoed van een vriend, is hij er blij mee dat hij heeft doorgezet. Want hij blijft wie hij is, iemand die het hele proces van ontwerpen, vormgeven en afwerken graag in eigen hand wil houden. Bronsgieten is dan, als laatste fase, ook niet meer weg te denken uit dat proces. Bovendien doe je bronsgieten tenminste met zijn tweeën en dan is er na iedere gieterij wel een feestje met elkaar te vieren.

Zelf zou hij niet tot exposeren zijn overgegaan, druk als hij is met zijn eigen werk in zijn atelier. Sinds kort werkt hij ook in opdracht, een nieuwe ontwikkeling in zijn loopbaan als vormgever. Maar zijn zus, die in Maarn woont en bij de bibliotheek werkt, heeft er voor gezorgd dat zijn werk nu toch voor een groter publiek in de schijnwerpers staat, in de maanden juli en augustus.

door Han Overkamp

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47