Op bezoek bij imker

29 juni 2007 om 00:00 Nieuws

De Bijenverenigingen van Driebergen-Doorn, Leersum, Zeist en Bunnik-Houten hebben elk een prachtige fietsroute uitgestippeld, welke langs diverse imkers voert. De fietsroutes sluiten op elkaar aan en hebben diverse opstappunten, zodat iedere deelnemer zelf kan bepalen welk deel van de totale route hij wil afleggen (van 15 tot 40 of, zo men wil, wel 100 kilometer).

DOORN - In 2006 organiseerde de Bijenvereniging Driebergen-Doorn een ‘open imkerweekend’, in het kader van het 100-jarig bestaan van de vereniging. De reacties van alle betrokkenen waren enthousiast; reden genoeg om dit evenement te herhalen en zelfs uit te breiden tot een regionale gebeurtenis.

De in totaal vijftien imkers die bereid zijn om op deze dagen gasten te ontvangen bevinden zich in Austerlitz, Doorn, Driebergen, Bosch en Duin, Houten, Leersum (alleen op zaterdag), Odijk, Schalkwijk, Tull en ’t Waal, Wijk bij Duurstede en Zeist. Zij zijn aanwezig op hun bijenstanden van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Elke imker zal een specifiek thema van het bijen houden belichten, zoals honing slingeren, verwerking van was, kaarsen maken, bijen in de tuin, heidehoning, korfvlechten, koninginnenteelt, drachtweiden en bestuiving. (Het onderwerp wordt aangegeven in de routebeschrijving). Imkers vertellen graag over hun hobby en zullen ook met nadruk uitleggen hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Zij laten u, als u wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk en op diverse locaties zijn ook observatiekasten met bijen achter glas te bezichtigen.

Op diverse adressen is honing te koop en men wordt gastvrij onthaald met een drankje.

Deelname is gratis.

Deelnemers kunnen opstappen op de volgende locaties:

Austerlitz Bijenstal van Jef Coopmans bij Het Witte Huis, Parkeren tegenover Beauforthuis, Woudenbergseweg 70, 3711 AB

Doorn Bijenstal van Wim Oerlemans in het Gimbornpark, Velperengh 13,

3941 BZ

Driebergen Bijenstal van de Bijenvereniging Driebergen-Doorn op De Reehorst, Hoofdstraat 8 (eerste inrit ten zuiden van Station Driebergen-Zeist), 3972 LA

Tull en ’t Waal Bijenstal van Loes Bos, Waalseweg 28, 3999 NS,

Wijk bij Duurstede Bijenstal van Evert van Leeuwen, hoek Overloop/Botersloot (in de buurt van Friese Steen, 3961 XJ).

Op deze plaatsen is parkeergelegenheid en daar krijgt u informatie over de fietsroute en de adressen van de imkers die open huis houden. Natuurlijk is het ook mogelijk om alleen deze adressen te bezoeken en niet deel te nemen aan een van de fietstochten.

Andere imkers die deelnemen zijn:

- Bosch en Duin, Karel Waasdorp, Dennenweg 25, 3735 MP

- Driebergen, Albert Bürger, Akkerweg 15, 3972 AA

- Houten, ‘Bee Two’ (Henk Vernooij), Odijkseweg 68, 3994 AT

- Odijk, ‘Bee Two II’ (Henk van Berkel), Rijnseweg 5A, 3984 NS

- Schalkwijk, ‘Brassica’ (Elly Kool en Anne Hollander), Jonkheer Ramweg 31, 3998 JR

- Zeist, Vereniging Zeist, terrein bij WNF, Driebergseweg 10, 3708 JB

en, alleen op zaterdag:

- Doorn, ‘Aardenburg’ (Piet en Pieter Beens), Korte Molenweg 3, 3941 PW

- Leersum, Vereniging Leersum (Fam. Van Loon), Rijksstraatweg 111, 3956 CK

- Leersum, Arie Stijn, De Uitweg 2, 3956 CD.

advertentie
advertentie