Landelijke open dagen biologische boer

28 juni 2007 om 00:00 Nieuws

LANGBROEK - Voor het tiende jaar kon afgelopen weekend een kijkje genomen worden op een van de biologische bedrijven in Nederland. In Langbroek op de Langbroekerdijk nummer 48 deed biologische boer Thomas Verkerk voor de vijfde keer mee.

Op de boerderij van Verkerk komen de dieren op de eerste plaats. De dieren groeien op binnen een diervriendelijk houderijsysteem. Naast ruime stallen en stro in hun hokken zijn de dieren zoveel mogelijk in de buitenlucht dit in tegenstelling tot een niet biologische boerderij waar de dieren op beton liggen en amper buiten komen. Dat geeft onze dieren de mogelijkheid zich te gedragen zoals ze vanuit de natuur gewend zijn aldus Verkerk. Een product mag niet zomaar biologisch heten. Dat mag alleen als het van een bedrijf kot dat zich houdt aan de wettelijke voorschriften. Ieder biologisch bedrijf wordt daarom ook regelmatig gecontroleerd. Wie aan de eisen voldoet mag het product biologisch noemen. Elk biologisch bedrijf krijgt in elk geval een keer per jaar een inspecteur op bezoek, ook vinden er onverwachte contoles plaats. Er wordt gekeken of er kunstmest wordt gebruikt en wordt de boekhouding nagekeken omdat die belangrijke informatie over het bedrijf geeft.

Hoewel het weer niet echt meehielp zijn er bij Verkerk dit weekend toch ruim 600 bezoekers geweest, die konden kijken naar de 20 zeugen met hun 70 biggen, de 10 koeien met hun kalveren, de schapen en de vele siervissen. Ook kon er geproefd worden van biologisch vlees en was er de mogelijkheid voor een drankje. Bij boer Verkerk is het elk weekend van april tot oktober mogelijk om van 10.00 uur tot 16.00 uur de boerderij te bezoeken, de dieren te bekijken en kan er op het terras aan het water onder de pruimenbomen genoten worden van de natuur met een kop koffie.

advertentie
advertentie