Paaseieren van de keizer

Nieuws

DOORN - Huis Doorn toont tot en met 7 april de bijzondere verzameling kostbare porseleinen paaseieren uit het bezit van de laatste Duitse keizer, Wilhelm II. De eieren, vervaardigd door de Königliche Porzelan Manufaktur in Berlijn, gaven leden van de familie van Wilhelm II, de familie Hohenzollern, elkaar jaarlijks met Pasen.

Deze traditie begon in 1819, nadat de overgrootvader van de keizer, de Pruisische koning Friedrich Wilhelm III, er tijdens een logeerpartij in Sint Petersburg mee in aanraking was gekomen. In Rusland gaf men elkaar namelijk al jaren met Pasen de beroemde Fabergé-eieren. Friedrich Wilhelm III nam dit gebruik mee naar huis. Alleen waren de eieren die men aan het Pruisische hof aan elkaar gaf gemaakt van porselein en beschilderd met de meest uiteenlopende thema's. Binnen de familie Hohenzollern bleef men elkaar paaseieren schenken tot 1918, het jaar waarin Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloor.

Demonstraties zilverpoetsen

De eieren worden getoond in samenhang met andere keizerlijke collectiestukken, zoals serviesgoed en paasmenu's. Daarnaast zijn er informatieve demonstraties 'verantwoord zilverpoetsen'. Mensen die hierin geïnteresseerd zijn, moeten de website van Huis Doorn in de gaten houden. Daar staan de precieze data en tijdstippen van de demonstraties vermeld.

Voor meer informatie: www.huisdoorn.nl. Openingstijden: woensdag, zaterdag en zondag: 13.00 - 17.00 uur. Overige dagen gesloten. Voor groepen vanaf 15 personen zijn er rondleidingen te reserveren buiten de openingstijden via reserveringen@huisdoorn.nl.

advertentie
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 14 minuten geleden
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 11 uur geleden
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby gisteren
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel gisteren
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 jul, 07:30