Tien jaar Nationaal Park: een vooruitblik

Nieuws

HEUVELRUG - In oktober dit jaar bestaat het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NP) tien jaar. Hoe zal het er na de komende tien jaar uitzien? Blijft het voor de ingezetenen ‘ons Nationaal Park’ of wordt het ‘de Tuin van de Randstad’? Deze week besteedde het Gebruikersplatform (GP) van het NP er in de Veldschuur van Staatsbosbeheer in Leersum een groot deel van de avondvergadering aan. Vragen te over, maar vanwege het teruglopend financieel draagvlak blijft het koffiedik kijken.

door Kees de Kroon

Renske Zwart, projectmanager en secretaris deelgebiedscommissie ‘Heel de Heuvelrug’ (van de Grebbeberg tot en met het Gooi) zwengelde de bespiegelingen aan. Het GP adviseert haar commissie en na enkele feiten was dan ook haar belangrijkste vraag ,,Wat denkt u zelf?’’. In haar rol van spin in het web stelde ze dat over tien jaar de samenwerking in het park met ondernemers is verbeterd, alle ecoducten zijn gerealiseerd, de Groene Entrees uniform zijn en het zogenoemde Piekenfonds een succes is. Het ‘Piekenfonds’ is nieuw en stort de opbrengsten uit inkomsten van georganiseerde commerciële ‘grensoverschrijdende’ activiteiten in een pot. Daaruit kunnen, met co-financiering, die organisaties of landgoedeigenaren met bovenmodale activiteiten putten voor nieuwe projecten. Meer dan ooit zal verbetering van natuurkwaliteit en het behouden van de eigen karakteristieken rondom projecten gaan worden georganiseerd. Het blijft draaien om enerzijds vergroting en beleving van de herkenbaarheid en anderzijds natuur en recreatie op orde te houden. Voor de komende tijd wel in grootschaliger verband. De zeven gemeentes die het gebied overlappen beijveren zich nu gezamenlijk om de natuur met elkaar te verbinden. Ook het ondernemersnetwerk is nu Heuvelrugbreed actief om het publiek beter te bereiken. Communicatie en Educatie werkt met een jaarprogramma. Op 26 mei is weer een dag van het Nationaal Park opgezet. Thema dit jaar: smaak.

Adviezen

De vergadering adviseerde de inwoners meer bij projecten te betrekken: zij denken positief en hebben er baat bij. Dat kan klein beginnen; op 9 en 23 maart houdt de gemeente weer twee opschoondagen. Als de natuur in het Nationaal Park goed moet worden blijven beheert, zal de financiële structuur versterkt moeten worden, was de algemene opinie. Enkele stemmen hoopten dat de extensieve recreatie (wandel- en fietsroutes) overeind kan blijven. Algemeen was de mening dat de bewegwijzering naar de Groene Entrees beter kan. Geadviseerd werd die nu te laten beginnen bij de nieuwe afritten van de A12.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 5 uur geleden
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 30 jun, 13:31
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 30 jun, 11:45