KCO's koper centraal in de Maartenskerk

18 februari 2013 om 00:00 Nieuws

DOORN - ,,Een feestelijk programma om het nieuwe voorjaar mee in te luiden", zo omschrijft Wim van Hasselt, trompettist van het Koninklijk Concertgebouworkest, het programma van 2 maart in de Maartenskerk. Hierin staat het koperkwintet centraal. Hoewel het koperkwintet als vast ensemble pas in de twintigste eeuw werkelijk in opmars kwam, is de samenstelling buitengewoon geschikt voor bewerkingen van allerlei soorten muziek van de Renaissance tot heden. Vandaar dat het programma opent met een tweetal bewerkingen van Georg Philipp Telemann en Giovanni Gabrieli.

Voor de trompetsolo Petite trilogie van de Nederlandse componist Willem Frederik Bon tekent Bert Langenkamp. ,,Het werk is geschreven voor trompettist Ad Klink, een studiegenoot van Bon aan het Mozarteum in Salzburg. Het is een interessant stuk dat vele mogelijke klankkleuren van de trompet laat horen. Moderne muziek, maar heel melodisch."

Het programma voor de pauze sluit af met het Eerste kwintet in bes klein van de Russische componist Victor Ewald. Het is volgens Van Hasselt een van de eerste oorspronkelijke werken voor koperkwintet, 'een prachtig vroegromantisch werk'. Ewald was een ingenieur die cello en tuba speelde en zich veel ophield in de kringen van Mili Balakirev, César Cúi, Aleksandr Glazoenov en uitgever Mitrofan Belajev.

Mean Time van de Engelse componist Paul Patterson is een goed voorbeeld van de hoge vlucht die het koperkwintet in de twintigste eeuw heeft genomen. Het laat alle kanten van het koper horen en is volgens Van Hasselt ,,een heel fris en dynamisch stuk met veel maatwisselingen en een enorme voorwaartse drive."

Meer informatie over het concert is te vinden op www.muziek-maartenskerk.nl. Het concert vindt plaats op 2 maart om 20.00 uur in de Maartenskerk in Doorn. Kaarten zijn verkrijgbaar via de voorverkoopadressen, via de website en een uur voor aanvang van het concert in de Koningshof. Kaarten kosten € 26,- / € 13,- voor scholieren en studenten.

advertentie
advertentie