Geocachers helpen Natuurmonumenten bij onderhoud bos

30 januari 2013 om 00:00 Nieuws

DOORN/HEUVELRUG - Natuurmonumenten werd afgelopen zaterdag geholpen door 45 geocachers bij het onderhoud van het eikenhakhoutbos in de Kaapse Bossen. Geocachen is een gratis schattenjacht in de natuur. Spelers proberen verborgen schatten (zogenaamde geocaches) op basis van coördinatoren via GPS of smartphone te vinden. Omdat ze altijd van harte welkom zijn in de natuurgebieden van Natuurmonumenten, wilden ze graag hun steentje bijdragen aan het onderhoud van de natuur waar ze zo graag van genieten.

Tijdens deze werkdag, georganiseerd door de geocachers zelf, werd een deel van het eikenhakhout in de Kaapse Bossen gesnoeid. Natuurmonumenten wil graag het eikenhakhout beheer in stand houden en zichtbaar maken. Er is steeds minder eikenhakhout in Nederland. Een eikenhakhoutbos zorgt voor afwisseling in de natuur, voor mens en dier. Iedere jaar wordt een hectare gekapt, zodat de percelen open worden gehouden. Hierdoor kunnen diersoorten voorkomen die leven op open vlakten en laag struweel. Verder zijn de stoven van belang voor bijvoorbeeld mossen en insecten.

Om het bos niet te veel te verstoren wordt dit met de hand gedaan en niet met zware machines. Erg arbeidsintensief dus, waarbij Natuurmonumenten nu dus een handje werd geholpen door deze geocachers.

De deelnemers kregen eerste praktische uitleg van boswachter Stef van Helmondt. Daarna gingen de deelnemers aan de slag. Het werd een gezellige en productieve dag. Zelfs voorbijgangers (waaronder een echtpaar van 80 jaar) hielpen spontaan een handje mee. Het landschap was prachtig wit, de sfeer zat er goed in en ook voor de catering werd door de deelnemers zelf gezorgd. Dit zorgde er al met al voor dat er veel werk is verricht. Na een halve dag was er al een enorme berg hakhout opgestapeld. Zo blijkt maar weer: vele handen maken licht werk.

advertentie
advertentie