Jubileumconcert Heuvelrugkoor

Nieuws

DOORN - Het Heuvelrugkoor viert op 10 februari haar vijftienjarig bestaan met een jubileumconcert in de St. Martinuskerk in Doorn. Op het programma staan koorwerken van klassieke, bekende componisten als Brahms, Morley en Saint-Saëns, en van moderne, Amerikaanse componisten als Barber, Lauridsen en Whitacre. De werken zijn geselecteerd op het thema ‘natuur’. Het concert vindt plaats in samenwerking met de organisatie van de Martinus Concerten. Na afloop is iedereen van harte uitgenodigd om met de musici en met elkaar een glaasje te drinken.

St. Martinuskerk decor vijftiende verjaardag koor

door Katka Kolmas

Het Heuvelrugkoor is een gemengd koor met ruim dertig leden, afkomstig uit alle kernen van de Utrechtse Heuvelrug. Het koor groeide na de oprichting in 1998 snel uit tot het huidige aantal van dertig leden en heeft de Martinuskerk in Doorn als vaste repetitieruimte. Het koor verzorgt jaarlijks een concert en werkt daar het hele jaar naartoe. De leiding van het koor ligt in handen van Tettie Wiechers, vaste dirigente van het Heuvelrugkoor en van de cantorij van de Marcuskerk in Leusden. Het komende concert is het derde concert van het koor in samenwerking met Martinus Concerten in de Martinuskerk.

,,We leggen de lat bewust hoog en kiezen voor moeilijke stukken. Dat is erg leuk, je leert daar heel veel van,” vertelt Wilna van Proosdij na afloop van een van de twee extra repetities op zaterdagochtend. ,,We oefenen elke donderdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur in de Martinuskerk, maar het is de bedoeling dat je ook thuis oefent. Tettie geeft ons regelmatig huiswerk op,” lacht ze. Kitty Ott beaamt dit: ,,Het oefenen thuis is belangrijk. Dat kan op twee manieren, gewoon aan de hand van het stuk op noten of met behulp van opgenomen cd-roms. Hierop hoor je naast je eigen stem ook hoe de vier stemmen met elkaar klinken. Hierdoor zijn we in staat om snel een nieuw stuk in te studeren. Een paar keer per jaar krijgen we bovendien les van een zangpedagoge. Die heeft een net iets andere invalshoek dan de dirigent en hoort andere dingen.”

Het repertoire van het koor is klassiek, vierstemmig, modern en afwisselend. Meestal kiest Wiechers in overleg met de muziekcommissie een paar stukken waaruit geleidelijk een repertoire ontstaat. ,,We zingen voornamelijk a capella, zonder begeleiding. De a-capellastukken zijn kort, maar het kost heel veel tijd om ze in te studeren. Met begeleiding zijn ook langere stukken mogelijk. Dit jaar hebben we een aantal moderne Amerikaanse componisten op het programma staan. De werken klinken niet modern in de zin van moeilijk, maar hebben juist een mooie klankkleur en een heel eigen karakter,” aldus Wiechers.

Dick de Zwart, bas, vertelt: ,,De sfeer is prettig, iedereen heeft contact met elkaar en het zingen staat op de eerste plaats. Overigens kunnen we altijd nieuwe leden gebruiken.” ,,Dat klopt,” zegt Wiechers ,,Vooral tenoren en bassen. We hebben geen strenge selectieprocedure, mensen kunnen heel goed inschatten of ze bij ons koor passen en bovendien geldt, dat het geheel meer is dan de som der delen. Samen stimuleer je elkaar en pas je je aan het geheel aan. Nieuwe leden zijn altijd welkom om bij de repetities te komen kijken.”

Het concert vindt plaats op 10 februari om 16.00 uur in de Martinuskerk, Dorpsstraat 15 te Doorn. Kaarten à € 7,50 zijn inclusief programmaboekje.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47