Volleybal: Enervoploegen blijven winnen

21 januari 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De volleyballers van Enervo blijven de zeges binnenhalen. Beide ploegen ontvingen tegenstanders, die op papier voor spannende wedstrijden zouden moeten zorgen. Maar zowel de vrouwen (3-1 tegen Irene 1) als de mannen (4-0 tegen Servia 1) wonnen verrassend eenvoudig. Met één zwak gespeelde set wonnen de mannen van Volleer met 3-1 van hekkensluiter Go '97 1. De vrouwen kwamen maar niet los van dezelfde vereniging en verloren na een spektakelstuk met 2-3.

Enervo

,,We kenden een goede start, en op basis van onze servicedruk, konden we voorkomen dat Servia het ons aanvallend lastig kon maken.'' Aanvoerder Erik Smit kon niet anders dan tevreden zijn. Even leek het dat Enervo meende dat de buit al binnen was. ,,Maar toen in de tweede set de achterstand tot zes punten was opgelopen, gingen we weer voluit. Bij 20-20 hadden we Servia weer te pakken en met veel geduld aan onze kant wachtten we op he beslissende aanval.'' Die kwam bij 29-28. Daarna gaf Servia het op. Na een simpele 25-16 in de derde set kon Servia ook niet profiteren van concentratieverlies bij Enervo. Ondanks de kleine foutjes bleef Enervo aan de goede kant van de score: 25-23.

,,We waren voorbereid op een lastige wedstrijd. In Bilthoven hebben we maar net gewonnen en dus was het een welkome verrassing dat we van Irene drie sets lang weinig tegenstand kregen.'' Marije Cortenbach keek desondanks niet volkomen tevreden terug op de wedstrijd van de vrouwen van Enervo. ,,Want het feit dat we na drie sets, die met degelijke cijfers (25-18, 25-19 en 25-20) tot een 3-0 voorsprong leidden, toch nog de vierde set knullig weggaven, was helemaal niet nodig. Irene leek in niets op de ploeg die knokte voor de punten en het had gewoon 4-0 moeten zijn.'' Het werd in die vierde set 22-25 voor de gasten, die daarmee goed wegkwamen.

Volleer

De mannen van Volleer waren veel beter dan hekkensluiter Go '97. Dat werd al meteen duidelijk toen Volleer met 12-6 voor kwam. Dat Go '97 daarna terugkwam tot 17-15 had een waarschuwing moeten zijn dat de concentratie niet mocht wegvallen, maar toen Volleer de eerste set op 25-16 had afgesloten gebeurde dat in de tweede set alsnog. Go '97 nam een kleine voorsprong die de ploeg uit Geldermalsen met hand en tand verdedigde. Volleer kwam niet dichterbij dan twee punten en in de finale van de set ging alles mis. Go '97 accepteerde het cadeautje graag (18-25). Volleer was wakker geschud en liet zich niet nog eens verrassen. Doordat Go '97 over één goede aanvaller beschikte, kon het de schade beperkt houden, maar met 25-18 en 25-19 kwam de zege van Volleer niet meer in gevaar.

De vrouwen lijken geen antwoord te hebben op het spel van Go '97. In Geldermalsen werd verloren en in de beker ging het moeizaam. Na een nog redelijk eenvoudige eerste set (25-19) volgde een tweede set waarin Volleer maar niet los kon komen van de taai verdedigende tegenstandsters. Pas bij 28-26 viel het kwartje de goede kant op. De derde en vierde set gingen volkomen gelijk op. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en konden geen van beide een beslissende voorsprong nemen. Vooral de aanvalsopbouw van Volleer werd bemoeilijkt door zwakke passing. Tweemaal werd op 23-24 door Volleer een aanval uitgeslagen, waardoor Go '97 weer naast Volleer kwam (2-2). In de vijfde set leek Volleer dan toch afstand te nemen. Maar de 7-4 voorsprong was bij de veldwissel (8-7) bijna verspeeld en werd zelfs een achterstand (9-12). Volleer kwam nog wel iets terug, maar Go '97 bleef zich taai verzetten en pakte op 13-14 meteen de set en de wedstrijd.