Bosnisch Celik '07 opnieuw winnaar Ed Roosentoernooi

7 januari 2013 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Met een sterk bezet deelnemersveld werd zaterdag 5 januari in De Binder het elfde Ed Roosen zitvolleybaltoernooi van Volleer gespeeld. Het internationale karakter werd onderstreept door de aanwezigheid van Celik '07 uit Bosnië-Herzegovina en het Duitse Bayer Leverkusen, bestaande uit een groot aantal jeugdinternationals. Tegenstand onder andere werd geboden door All Stars, een team bestaande uit spelers van het Nederlands Herenteam die niet voor hun eigen vereniging uitkwamen. Verder bestond het deelnemersveld uit de top van de Nederlandse eredivisie, aangevuld met Volleer 2, dat met een ploeg staand volleyballers verrassend sterk uit de bus kwam. Dat het toernooi ook in Nederland hoog staat aangeschreven, wordt geïllustreerd door de aanwezigheid van maar liefst elf scheidsrechters uit de nationale competitie.

Volleer 1 had in de poulefase weinig moeite om Bayer Leverkusen en Allvo van zich af te houden, maar de All Stars sleepten - zij het met enige moeite - een gelijkspel uit het vuur. Toch werd Volleer poulewinnaar vóór de All Stars, die eveneens Bayer Leverkusen en Allvo op een nederlaag wisten te trakteren. Dat leverde de Duitse ploeg de eerste teleurstelling van de dag op: zij konden toernooiwinst na de poulewedstrijden vergeten.

Dat Celik '07 zijn poule zou winnen, was geen verrassing. Volleer 2 en Apollo hadden niets in te brengen en alleen Alterno 1 wist het verlies met redelijke setstanden (25-21 en 25-14) te beperken.

Alterno 1 werd op setsaldo tweede na een spannend duel met Apollo Mill dat op 1-1 eindigde. Volleer 2 verloor ok zijn beide andere wedstrijden en werd puntloos vierde in deze poule.

In de strijd om de uiteindelijke rangvolgorde kwamen de verrassingen. Volleer 2 leek na drie nederlagen een willoos slachtoffer, maar verweerden zich tegen Bayer Leverkusen onverwacht sterk. De Duitsers werden wanhopig toen hun boomlange middenspeler regelmatig werd afgeblokt en aan het einde van de tweede set werd de handdoek in de ring gegooid: 2-0 voor Volleer, dat daarna in de strijd om de vijfde plaats ook nog Allvo aftroefde. Daar was een derde set voor nodig, die na een spannend slot met 15-13 in het voordeel van Volleer 2 eindigde. Het teleurgestelde Bayer Leverkusen kon het blazoen nog enigszins oppoetsen door Apollo te verslaan in de strijd om de zevende plaats, maar ook dat ging zonder veel overtuiging, want er was een derde set voor nodig.

Om een plaats in de finale rekende Volleer 1 af met Alterno 1 (2-0). Dat kostte meer moeite dan in de laatste competitiewedstrijd, maar de plaats in de finale kwam niet in gevaar. Celik '07 moest daarvoor afrekenen met de All Stars, dat lang uitzicht had op setwinst tegen de Bosniërs, maar desondanks met 25-21 verloren. De tweede set was een gemakkelijke prooi voor Celik '07, dat niet het risico wilde lopen op een nederlaag en voluit op de aanval speelde. Terwijl All Stars de derde plaats bemachtigden door met 2-0 af te rekenen met het moegestreden Alterno 1, werd de finale een prachtige wedstrijd, die weliswaar door Celik '07 werd gewonnen, maar waarin Volleer 1 lange tijd uitzicht had op winst in de eerste set. Een tempoverhoging van Celik '07 was echter voldoende voor 25-21 setwinst. In de tweede set was het gat snel geslagen en ook al kwam Volleer 1 nog even wat dichterbij, na 25-18 was de toernooiwinst toch voor het team uit Bosnië.

Het recreatieve toernooi, met deelname van Volleer 3 onder de naam 'De zere kontjes', eindigde in een overwinning van Alterno 2. Het Volleerteam mocht het zoet van een (set)overwinning niet proeven, en werd laatste.

Organisatoren Paul Harmsen en Benno Meijer kunnen terugzien op een geslaagd en vooral sfeervol toernooi dat een welverdiend decor vormde voor het officiële afscheid van Karin Harmsen (188 interlands) en Djoke van Marum (209 interlands) als speelsters van het Nederlands Damesteam. Zij werden door oud bondscoach Joze Banfi, Mak Schriel (NeVoBo) en Marie-Thérèse Scholtens (ECVD, Europese zitvolleybalbond) in het zonnetje gezet voor hun niet aflatende inzet en enthousiasme, dat vele prijzen opleverde. Beide speelsters waren Europees en Wereldkampioen en wonnen zilver en brons op de Paralympics.

Interlands

Op vrijdag voorafgaande aan het toernooi en zondag werden interlands gespeeld door het Nederlands Herenteam, met vier spelers van Volleer in de gelederen, tegen Celik '07. Het Bosnische team bestaat voor meer dan de helft uit spelers die zich regerend Europees en Paralympics kampioen mogen noemen. De vrijdagwedstrijd begon Nederland verrassend sterk door winst in de eerste set. Daarna was de vermoeidheid van de reis door de Bosniërs verwerkt en werden de resterende drie sets gewonnen. Op zondag was Nederland min of meer gelijkwaardig aan de bezoekers. Na winst in de eerste set met 25-20 verloor Nederland de tweede set met 22-25. Celik '07 was op stoom en gaf Nederland in de derde set een lesje effectief serveren, dat uitmondde in 9-25. Nederland herstelde zich knap via 25-19. Beide teams hadden nog voldoende reserves om nog twee sets aan de wedstrijd toe te voegen. Celik '07 won de vijfde set (17-25) en Nederland het laatste bedrijf (25-14). Daarmee kwam een mooi slot aan een prachtig zitvolleybalweekeinde in de Binder.

advertentie
advertentie