Ingezonden: CDA kiest voor Hulphond

18 december 2012 om 00:00 Nieuws

Tijdens de raadsvergadering van 17 december heeft het CDA een amendement ingediend op de verordening hondenbelasting. Het voorstel was dat uitsluitend blinde personen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug vrijgesteld zouden kunnen worden van hondenbelasting als zij een blindengeleidehond hebben of een gehandicaptenhond.

Het CDA bepleitte met dit amendement om voor iedereen die een functiebeperking heeft deze faciliteit aan te bieden en dus ook voor niet-blinden. Het CDA vindt het participeren in de samenleving belangrijk. Juist voor mensen met een lichamelijke functiebeperking kan een hulphond noodzaak zijn om goed te kunnen functioneren. Bovendien zijn zij dan minder afhankelijk van anderen.

Het opmerkelijke bij dit alles was, dat in de huidige verordening voor 2012 wel de mogelijkheid wordt vermeld voor een hulphond voor een gehandicapte.

Om voor vrijstelling van hondenbelasting in aanmerking te komen moet de hond door een erkend instituut zijn opgeleid en daadwerkelijk vanwege de handicap worden ingezet. Een voorbeeld van een erkend instituut is de Stichting Sociale Honden voor Gehandicapten Nederland. Deze verzorgt twee verschillende opleidingen. Eén voor een ADL-hond, opgeleid om de activiteiten van het Dagelijks Leven van mensen met een motorische handicap te vergemakkelijken. De signaalhond is opgeleid voor mensen met een gehoorbeperking.

Het amendement werd unaniem gesteund. Het CDA hoopt dat met dit initiatief een stap is gezet naar nog meer mogelijkheden die de gemeente aanbiedt - denk aan het zo lang mogelijk thuis blijven wonen - om inwoners indirect tot steun te zijn. Ook het Wmo-loket is door het CDA over deze hulphond geïnformeerd. Het kan namelijk best zijn, dat door deze faciliteit aanvragen om Wmo-voorzieningen achterwege blijven of verminderen. Wie met het CDA over dit onderwerp van gedachten wil wisselen kan contact opnemen met Nynke van Amerongen-Huizenga (nynkevanamerongen@cdautrechtseheuvelrug.nl) of via 06-51180220

Nynke van Amerongen-Huizenga

advertentie
advertentie