Dalto hekkensluiter na nederlaag

10 december 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Het is Dalto niet gelukt om de eerste volle winst te pakken. In Driebergen was Fortuna/MHIR vooral in de tweede helft beter in het afronden van de kansen. Dalto kwam evenals vorige week tegen LDODK slecht uit de kleedkamers na een prima eerste helft (17-16) en drie goals van Fortuna in de eerste drie minuten van de tweede helft waren van cruciaal belang. Dalto bleef hierna achter de feiten aanlopen en kon niet meer aanhaken. De uitslag was uiteindelijk nog ruim: 23-29.

Vooraf was coach Ron Steenbergen duidelijk: ,,We moeten uitgaan van eigen kracht en een goede thuiswedstrijd neerzetten. Het wordt tijd om punten te pakken.'' Bij Fortuna ontbrak international en topschutter Barry Schep na zijn val op de rug vorige week. Zijn vervanger deed het echter zeer verdienstelijk.

De wedstrijd startte met een 1 minuut stilte en het voorlezen van een verklaring door voorzitter Paul van de Griendt vanwege het zinloos geweld met als triest dieptepunt het overlijden van een grensrechter in het amateurvoetbal vorige week. In de hele sportwereld werd hieraan aandacht besteed.

Fortuna kwam als beste uit de startblokken en wist binnen vier minuten drie keer te scoren. Dalto leek wat overdonderd, maar herpakte zich al vrij snel. Maarten van Brenk en Jesper Oele zetten Dalto op het goede spoor. Bij 6-6 door twee afstandsschoten van Barbara Brouwer kwam Dalto voor het eerst langszij. Na deze gelijke stand ontspon zich een heel aantrekkelijk duel, waarbij de ploegen om en om scoorden, maar waarbij Fortuna steeds het initiatief had. De strijd om de rebound tussen Bart Nieuwenweg en Thomas Reijgersberg werd gevoerd op het scherpst van de snede. Beide spelers kennen elkaar natuurlijk door en door van Jong Oranje. Maarten van Brenk maakte het zijn directe tegenstander moeilijk en vooral de doorloopbal op de vierkante centimeter afgerond met één hand was zeer de moeite waard. Dalto bleef in het spoor van Fortuna en het lukte om met verzorgd korfbal en veel strijdlust (aantal onderscheppingen van Jelle Steenbeek en Jesper Oele) om bij 9-9 (afstandsschot van Dide van Eck) en 10-10 (Maarten van Brenk na een mooie afvangactie) weer gelijk te komen. Vervolgens miste Fortuna twee opgelegde kansen op de voorsprong en Dalto profiteerde hiervan door voor het eerst op een voorsprong van 11-10 door Bart Nieuwenweg met een doorloopbal en vervolgens 12-10 door de altijd hardwerkende Jesper Oele te komen. De eerstvolgende twee aanvallen werd door Fortuna succesvol afgerond. Zo bleef de score om en om gaan, maar het was Dalto dat nu steeds de voorsprong had. Net voor rust scoort Fortuna van afstand en zo werd bij 17-16 de kleedkamer opgezocht.

Na rust is het Fortuna dat gelijk scherp begint, met drie goals in drie minuten is de voorsprong van Dalto verdwenen en veranderd in een achterstand. De aanval van Dalto hapert en is vaak na één schot de bal alweer kwijt. Het aanvalsvak van Fortuna heeft ook moeite met het maken van doelpunten, maar heeft wel steeds een uitstekende rebound en daardoor blijft de bal lang in de ploeg. Dalto kon niet profiteren van de doelpuntloze periode (ruim vijf minuten) van Fortuna, omdat het zelf de bal te snel kwijt en in de afronding niet scherp genoeg was. Als Fortuna uiteindelijk de ban breekt met een doorloopbal wordt zijn voorbeeld al snel gevolgd door een kort schot . Dalto blijft wel in de achtervolging door doelpunten van Jesper Oele en Bart Nieuwenweg: 20-22. De 20-23 van Fortuna is een mooie, want na het missen van de vrije bal wordt alsnog raak geschoten. Het geloof in een goede afloop verdwijnt langzaam bij Dalto en de kansen die de ploeg krijgt worden niet verzilverd. Bij 21-23 zijn er nog negen minuten te spelen en was er toch nog van alles mogelijk. Maar Dalto speelde te gehaast en nam niet de goede kansen waardoor de bal te snel weer uit het aanvalsvak was. Opvallend en een positief punt aan Daltozijde was wel dat alle vrije ballen van Fortunaspeelster Kallista de Graaf (normaal bijna 100% score) heel goed werden verdedigd door goed samenspel tussen Kaylee Alblas en Barbara Brouwer. Fortuna speelde geduldig en wist de kansen die het kreeg wel te benutten. Met een doorloopbal en een afstandsschot bracht Fortuna Dalto de definitieve nekslag toe. Dalto wist nog slechts twee keer te scoren (Jelle Steenbeek en Jesper Oele) en met een strafworp zet te Fortuna de eindstand van 23-29 op het scorebord. Een duur verlies voor Dalto dat het wederom in de tweede helft had laten liggen. Zes goals in de tweede helft is gewoonweg te weinig en op de overwinning van Fortuna was niets af te dingen. Zo wacht Dalto nog steeds op de eerste overwinning en bevindt het zich door deze nederlaag op laatste plek van de ranglijst.

Daltospeler Maarten van Brenk na afloop: ,,We kwamen weer slecht uit de kleedkamer en kregen gelijk drie goals tegen. We hadden zelf een te laag rendement. We gaven de goals te gemakkelijk weg en kwamen reboundkracht te kort.''

Positief nieuws voor coach Ron Steenbergen was dat Lieveke Meiling sinds 5 september weer haar eerste speelminuten maakte in het tweede team. Hopelijk kan zij op korte termijn weer aansluiten.

Doelpuntenmakers: Maarten van Brenk (6), Jesper Oele (6), Bart Nieuwenweg (5), Jelle Steenbeek (2), Barbara Brouwer (2), Kaylee Alblas en Dide van Eck.