Jeugdhonk in gemeentewerf

Nieuws

MAARN - Met buurtbewoners is dinsdagavond in De Twee Marken gesproken over de vestiging van een ruimte voor jongeren van 12-16 jaar in de voormalige gemeentewerf naast de brandweer. Verantwoordelijk wethouder Elisabeth van Oostrum en jongerenwerker Reyer Vos deden het woord voor het 50 koppige publiek.

Omwonenden willen eerst proefperiode

door Monique José Timmermans

De afgelopen maanden heeft een werkgroep, waarin ook ouders vertegenwoordigd zijn, veel energie gestoken om binnen de beperkte financiële kaders een geschikte ruimte en voldoende begeleiding te vinden voor de groep die bestaat uit 20 tot 25 jongeren. Volgens Carla Vink, moeder van een kind in de leeftijdscategorie en werkgroeplid, hebben de jongeren behoefte aan een plaats waar ze elkaar buiten sport en school kunnen ontmoeten. ,,Op straat is dat ongewenst en thuis lukt het ook niet om regelmatig zo’n groep in en uit te laten lopen.” Het jeugdhonk is een plek om te ‘chillen’, er zullen nauwelijks activiteiten worden georganiseerd door jongerenwerk. Voornemen is dat het honk op drie doordeweekse dagen tot 21.30 uur open zal zijn.

Het college heeft volgens Van Oostrum besloten om extra geld vrij te maken voor het jongerenwerk (10 uur bovenop de huidige 8 uur). Dit moet nog goedgekeurd worden door de raad (waarschijnlijk in januari), maar de wethouder verwacht daar geen tegenstand.

Haar overtuigingskracht was onvoldoende om de bewoners voor het plan te winnen. Het feit dat slechts een klein deel van de direct omwonenden per brief geïnformeerd was over de vestiging van het jeugdhonk, gaf geen vertrouwen met betrekking tot de mogelijkheid bij te kunnen sturen in het vervolgtraject. ,,We gaan nu een tunnel in waarin we niet kunnen omkeren”, aldus een van de aanwezigen die voorstelde het jongerenhonk als proef van start te laten gaan. ,,Gaat het niet zoals het moet, dan stopt het.”

De wethouder ziet dit niet als werkbaar omdat er altijd wel mensen zijn die bezwaar zullen blijven maken. Ook in een vergunning die geldt voor maximaal een half jaar kon de wethouder zich niet vinden. ,,We evalueren na drie - of als u dat wenst - na zes maanden. Er worden duidelijke afspraken gemaakt en deze groep staat niet bekend als hinder veroorzakend.”

Ander punt van zorg bij omwonenden is dat de jongeren ouder dan 16 - die wel in verband worden gebracht met overlast - zich ook bij het jeugdhonk zullen melden. ,,De oudere groep heeft aangegeven dat zelf niet te willen”, meent Van Oostrum. ,,Voor de oudere jongeren wordt op dit moment nog gezocht naar een geschikte plek.” Volgens Vos zullen ook jongeren van de camping niet de behoefte hebben zich te mengen met de jeugd van Maarn, alhoewel ze welkom zijn voor een kop koffie net als ouders en omwonenden.

Een van de bestuursleden van de scouting ziet dat clubhuis mogelijk als jeugdhonk. Tot deze optie is onderzocht wordt de planologische procedure voor de gemeentewerf opgeschort.

Aanwezigen hebben hun mailadres achter gelaten om geïnformeerd te worden over de vorderingen.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek eert verongelukte raceheld Wim Boshuis 2 uur geleden
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 9 dec, 07:11
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15