Speculaasactie en (M)oliebollendag

19 november 2012 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Voor het onderhoud van de 23 koren- en poldermolens van Stichting De Utrechtse Molens zijn er vanaf zaterdag 24 november speculaaspoppen in mooie Sinterklaasverpakking te koop. Deze zijn verkrijgbaar bij de korenmolens, 't Winkeltje van het Landschap en de informatiecentra van het Utrechts Landschap. Ook Molen Maallust in Amerongen doet mee aan deze actie.

De speculaaspoppen worden gebakken door bakkerij Abrona in De Meern, waar mensen werken met een verstandelijke beperking. Het deeg wordt bereid met tarwe die in de molen is gemalen en gezeefd, dus met echte molenbloem. Elke pop is verpakt in een fraaie geschenkverpakking. Een pop van circa 260 gram mét amandelen kost € 4,50 euro en zonder amandelen € 3,75. Daarnaast zijn er molenspeculaasjes te koop ad € 3,10 per 250 gram. De opbrengst van deze speculaasactie gaat voor 100 procent naar het onderhoud van de molens.

Op 8 december begint op Molen Maallust weer het oliebollenseizoen. Oliebollen gemaakt met het molenaarsrecept hebben meer smaak dan de reguliere oliebollen. Dit komt omdat molenmeel (bloem) op traditionele wijze wordt gemaakt en waarin alle natuurlijke ingrediënten hun waarde behouden. Om dit aan te tonen worden er op 8 december (m)oliebollen gebakken van het molenaarsrecept en de bezoekers kunnen deze (m)oliebollen gratis proeven.

De mix is dan ook in de winkel te koop, waarmee men zelf rond de feestdagen en oud en nieuw (m)oliebollen kunt bakken. Voor diegenen die de smaak al kennen van eerdere jaren en grotere hoeveelheden willen bestellen, raden we aan een email te sturen aan hansgijsbers@xmsnet.nl om zo verzekerd te zijn dat de bestelling ook op tijd klaar staat. Daarnaast kan men ook de molen bezoeken om zelf te zien hoe alle vrijwilligers eraan werken om de molen een plek in Amerongen te geven.

De Molen

Als het weer het toelaat zullen we zeker op het voer koppel educatief gaan malen, op dezelfde manier zoals het vanaf ca. 1300 al gebeurt, puur op de wind. Als er gemalen wordt kunnen we niet in de kap komen, maar u kunt wel een blik werpen door het rooster en zien hoe de aandrijving in de kap gebeurd. Op dit moment hebben we via een videocamera beeld uit de kap op een tv op de luizolder.

De molen is niet alleen een monument, maar ook een marker in Amerongen die 3 dagen per week actief gebruikt wordt om te malen en voor educatief bezoek. Gelukkig maken de scholen in Amerongen hier al veelvuldig gebruik van. Daarom hopen we dat u ook in grote getalen de molen komt bezoeken.

Ook voor vragen over het maken van brood in de oven of via de broodbakmachine kunt u advies vragen aan de molenaars en winkelmedewerkers.

De molenaars, molengidsen en winkelmedewerkers staan voor u klaar.

Zie ook de website van de molen: www.molenmaallust.nl voor steeds wisselende nieuwe informatie.

advertentie
advertentie