Coolsma leert over het verkeer

15 november 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Basisschool Coolsma had vorige week een hele dag de ANWB over de vloer. Deze verzorgde voor de kinderen van groep 1 tot en met 8 een dagvullend programma verkeersvaardigheid op maat. Chaos rond scholen, sluipverkeer en verkeersonveilige plekken, allemaal redenen om het gedrag van kinderen in het verkeer nog eens onder de loep te nemen en de kinderen te leren om veiliger de weg op te gaan.

Dag vol fietsen auto’s en zebrapaden

door Katka Kolmas

De ANWB-medewerkers gaven de hele dag verkeerstrainingen in en rond de school. Zelfs de Coolsmalaan werd gebruikt en was enige tijd afgezet voor alle verkeer. Met speciaal ontwikkelde lesmaterialen zoals electro- en rijlesauto’s, zebrapaden, verkeerslichten, opblaasbare auto’s en een fietsparcours werd de praktijk zo veel mogelijk nagebootst. Het programma verschilde per leeftijdsgroep. De kleinste kinderen oefenden met het herkennen van verkeersgeluiden en veilig oversteken, de grotere met gevaarherkenning.

Voor de groepen 5 en 6 stond onder meer het schatten van de remweg van een auto op het programma. Ze leerden wat een remweg was en wat de invloed was van de reactietijd op die remweg. De kinderen moesten met pionnen op straat aangeven waar ze dachten dat een auto na het remmen daadwerkelijk tot stilstand zou komen. Dat bleek nog niet mee te vallen, de auto reed veel verder door dan iedereen dacht. Tot slot mochten de kinderen zelf plaatsnemen op de bijrijdersstoel van een lesauto en zelf remmen.

De hoogste groepen kregen op het schoolplein les in praktische fietsvaardigheid. Er was een parcours uitgezet dat op de eigen fiets werd verreden. Emma had vier rondjes gefietst: ,,De laatste keer heb ik nog een paaltje geraakt, maar het gaat steeds beter. Het fietsen met zware tas viel wel tegen. Straks mogen we op de elektrische stepjes, hartstikke leuk”, besluit ze.

advertentie
advertentie