'De Familie de Vries' in de Binder

23 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - In de Binder voert de Darthuizer Toneelvereniging op vrijdag 23 en zaterdag 24 november haar najaarsuitvoering op. Opgevoerd wordt een actueel en vrolijk blijspel in vier bedrijven met de titel 'De Familie de Vries', geschreven door Ruud van Ling. De voorstelling vangt aan om 20:00 uur, de zaal gaat open om 19:30 Kaarten zijn vanaf 1 November te koop bij Fixet 'De Jongh', De Binder, Het Leersums Kaashuis, Groenten-en Fruitbedrijf Van Arkel, Van Brenen Textiel in Doorn en via darthuizertoneel@gmail.com. In de pauze wordt een verloting gehouden. Na de zaterdagvoorstelling is er een AfterParty met een live zanger.

'De Vries' is de meest voorkomende familienaam in Nederland: er zijn hoogleraren met die naam, journalisten, bouwvakkers maar ook criminelen. Dat realiseert Henk de Vries, een eerzaam schrijver en vertaler, zich niet totdat hij via zijn dochter Judith wordt geconfronteerd met een familie De Vries die het met de eerlijkheid niet zo nauw neemt. De echtgenote van Henk, Vera, verliet hem voor een beter leven bij Karel de Vries, ooit begonnen als handelaar in lompen en oude metalen maar nu een vastgoedhandelaar met een bijzondere belangstelling voor veel geld opbrengende veelal louche praktijken, al wordt alle mogelijke moeite gedaan om dit te camoufleren.

Zo ontvangt Henk opeens allerlei pakjes met Zuid-Amerikaanse afgodsbeeldjes die bestemd zijn voor Oost-Europa. Als Henk op onderzoek uit gaat ontdekt hij tal van verdachte zaakjes waarin ook zijn ex-echtgenote, hun beider dochter Judith, haar vriend Roel, ene Sonja en de Karels dochter Tanja, bij betrokken zijn.

De schrijver gebruikt veel actuele gegevens in zijn stuk en alle De Vriezen in het stuk hebben met elkaar te maken, zelfs de politie-inspecteur Valentijn de Vries. Daarbij is er nog de kordate Bosnische mevrouw Svetlana Ibrimovic, waarbij Henk zijn kamers huurt, en de lieftallige Chinese Mei Ling Wan, die uitzonderlijk goed kan koken. Voor alle duidelijkheid: zij zijn de enigen in dit toneelstuk die niet De Vries heten.

Als alle De Vriezen in Nederland naar dit stuk over hun (mogelijke) familie zouden kijken, dan weet het gezelschap dat dit stuk gaat spelen zich verzekerd van een aantal uitverkochte zalen.

advertentie
advertentie