Driebergenaar doorbreekt taboe met boek

17 september 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,De uitvaartbranche is een zeer gesloten wereld, maar ik denk dat ik het een stuk minder geheimzinnig heb gemaakt", zegt Driebergenaar Erik Beckers. Hij heeft onlangs een opmerkelijk boek voltooid waarvan tot nu toe geen enkel vergelijkbaar exemplaar te vinden was. In het ruim 250 pagina's tellende werk worden alle aspecten behandeld rondom het overlijden, de uitvaart en alle zakelijke en emotionele aspecten die daarmee samenhangen. Met het zeer informatieve en laagdrempelige boek heeft Beckers een hardnekkig taboe doorbroken, waarbij hij zich vooral heeft laten leiden door de vaak gehoorde uitroep 'Had ik dat maar geweten!'

door Jan de Beer

Het boek verschijnt in de serie 'Voor Dummies'. Al eerder heeft Erik Beckers twee andere boeken in deze serie voor zijn rekening genomen. In 2010 verscheen 'Pensioen voor Dummies' waarvan er inmiddels 30.000 zijn verkocht, hetgeen een record is voor een dergelijk boek. En ook zijn tweede boek 'Arbeidsongeschiktheid voor Dummies' lijkt qua verkoopcijfers in dezelfde richting te gaan. Verwacht wordt dat dit derde boek nog succesvoller zal zijn, vanwege de vrijmoedige wijze waarop dit precaire onderwerp behandeld wordt. Aanvankelijk luidde de titel 'Overlijden voor Dummies', maar om mensen niet op het verkeerde been te zetten is in overleg met de uitgever uiteindelijk de keuze gevallen op de titel 'Gids voor overlijden voor Dummies'.

Erik Beckers heeft vanuit zijn functie, ervaring en opleiding veel deskundigheid op bovengenoemde terreinen. Hij is hoofd Juridische Zaken bij Zwitserleven, treedt daarnaast op als freelance docent, publiceert artikelen in vaktijdschriften en dagbladen en geeft overal in het land regelmatig lezingen. Voor het schrijven van zijn boeken vaart hij niet alleen op zijn eigen expertise maar verdiept hij zich in alle informatie die beschikbaar is. Ook maakt hij gebruik van 'tegenlezers' die hem kritische feedback geven.

Bij de research voor zijn laatste boek stuitte hij op een wereld die opvallend gesloten is. ,,De beschikbare informatie over zaken die met de dood te maken hebben, is zeer beperkt of geschreven met een bepaald doel", zegt hij. ,,Vaak is dat een commercieel doel, bijvoorbeeld van een verzekeraar of een uitvaartonderneming." Andersoortige geschriften bleken volgens Beckers alleen toegankelijk voor mensen die in de uitvaartbranche actief zijn. Het was te danken aan de bemiddeling van de heer Van Oordt, van de Driebergse uitvaartstichting De Algemene, dat Beckers toch de gewenste informatie heeft kunnen verwerven.

De veelomvattende voorbereiding heeft een boek opgeleverd waarin elk denkbaar aspect rond het overlijden overzichtelijk behandeld wordt. In het eerste deel beschrijft Beckers met wie nabestaanden te maken kunnen krijgen. Van de executeur tot de belastingdienst ('zelfs na je dood moet nog een belastingaangifte worden ingediend'), en van de notaris tot de bloemist. Vervolgens geeft hij uitleg over het risico op overlijden aan de hand van verschillende statistieken en beschrijft hij de financiële gevolgen en de mogelijkheden om daar invloed op uit te oefenen. Hij geeft inzicht in het regelen van de laatste ceremonie en behandelt alle facetten rond testamenten. Geen detail blijft onbesproken in dit zeer complete boek. Zelf de Top 50 van meest gedraaide uitvaartmuziek is er in te vinden, maar ook 10 wijze levenslessen die gebaseerd zijn op spijtbetuigingen en onvervulde wensen die mensen op hun sterfbed hebben geuit. Beckers erkent dat sommige delen van het boek schokkend kunnen zijn. ,,Maar dat wordt van tevoren steeds aangegeven, zodat men dat desgewenst kan overslaan", zegt hij. In het voorwoord schrijft Beckers: 'De dood is de meest zekere bedreiging van ons bestaan'. Dat klinkt tamelijk zwaar, maar de overheersende toon van het boek is luchtig en informatief. ,,Je moet het dan ook niet lezen vanwege een aanleiding of een deadline", zegt hij. ,,Maar omdat je er eens rustig over wilt nadenken, met een goed glas wijn er bij."

Het boek zal op 13 november in alle boekwinkels liggen.

Erik Beckers met de drie 'Voor Dummies-'boeken die hij tot nu toe schreef.

advertentie
advertentie