Bibliotheek overweegt andere huisvesting

Nieuws

De belangrijkste doelstelling is om in elk dorp - de vijf heuvelrugbibliotheken en nog drie buiten de gemeente - een meerwaarde voor de inwoners te creëren. Binnen andere huisvesting kan dat heel goed, legt Wolterbeek uit. ,,De maatschappelijke relevantie van een bibliotheek is hoog, we willen de informatiefunctie en plek waar mensen samen kunnen komen blijven. Niet domweg bezuinigen dus, maar het ook leuk maken.”

MAARN - De Regiobibliotheek ZOUT neemt op dit moment al haar locaties onder de loep, zo ook de bibliotheek Maarn in De Twee Marken. ,,We moeten 20-25% bezuinigen en als we al onze kosten op een rij zetten, blijkt een te groot deel van het budget op te gaan aan huisvesting”, aldus directeur Mariet Wolterbeek.

door Monique José Timmermans

In de Twee Marken heeft de bibliotheek een apart deel. Opening van de bibliotheek op de uren dat er geen personeel aanwezig is, zijn daardoor niet te realiseren. ,,Terwijl meer onbemande openingstijden een duidelijke wens van ons is, bovendien bestaan er binnen de Twee Marken geen samenwerkingsverbanden die blijven op deze locatie noodzakelijk maken.”

Gemeentehuis

Wolterbeek verruimt de blik en ziet mogelijkheden in het voormalige gemeentehuis van Maarn. ,,Als we daar een samenwerking met de horeca tot stand kunnen brengen, waarbij de bibliotheek een open verbinding heeft met de toekomstige brasserie zie ik veel voordelen. Een gezellige ruimte, altijd toegankelijk als de horeca geopend is en de leestafel bijvoorbeeld midden in de brasserie.”

Hoewel de gemeente geen regierol in de huisvesting van de bibliotheek heeft, is via wethouder Elisabeth van Oostrum wel het verzoek gekomen om ook te kijken naar vestiging van de bibliotheek in de brede school. Daar worden De Ladder en De Meent met buitenschoolse opvang in onder gebracht en passen meer functies. ,,Dat is de situatie in Wijk bij Duurstede, en daar ben ik heel gelukkig mee. Dus het is zeker een afweging, maar ook financieel want die brede school staat er voorlopig nog niet.”

Over drie maanden hoopt Wolterbeek het plaatje wat te gaan doen op het netvlies te hebben. Zou dat vertrek uit De Twee Marken betekenen dan is er nog een jaar opzegtermijn.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 6 minuten geleden
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 17 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30