Vrijwillige kavelruil in Kromme Rijnstreek

30 juli 2012 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - De akte van vrijwillige kavelruil Molenspoor- Leersum is afgelopen vrijdag ondertekend. Een bijzondere kavelruil, die tot stand is gekomen door samenwerking van fruittelers en melkveehouders in Werkhoven en Leersum. Door de kavelruil vergroten en versterken twee fruittelers en twee melkveehouders hun bedrijf en is er ook nog mogelijkheid van natuurontwikkeling.

De aanleiding voor de kavelruil is de herinrichting van de Kromme Rijnstreek. Er waren nog tien percelen in eigendom van Bureau Beheer Landbouwgronden. Deze percelen zijn nu ingezet voor de versterking van de landbouw en mogelijk natuurontwikkeling. Landbouwstructuurversterking zou gerealiseerd kunnen worden waarbij bedrijven die buiten de Kromme Rijnstreek percelen in kunnen brengen, voorrang krijgen om in aanmerking te komen voor aankoop.

Percelen die in Langbroek en Leersum vrijkomen, worden ingezet voor versterking van twee melkveebedrijven. Een ander perceel wordt toegevoegd aan Landgoed Leeuwenburgh in Langbroek. In totaal wordt 23 hectare boomgaard en bouwland geruild. Hoogheemraadschap HDSR koopt ook een strook van dit Bureau Beheer Landbouwgronden-perceel aan de Kromme Rijn. Hiermee wordt oeverontwikkeling gerealiseerd.

Provincie Utrecht heeft goedkeuring gegeven voor de inbreng van deze percelen in de kavelruil. In een later stadium worden nog een aantal kavelruilen verwacht.

advertentie
advertentie