Haarwensen van kinderen vervuld door kinderen

21 juni 2012 om 00:00 Nieuws

MAARN - Het is een spannend moment als de schaar in de lange vlechten van Florine Rovers en Loes van Tilborg wordt gezet. De 9-jarige vriendinnen hebben besloten hun haar te doneren aan de Stichting Haarwensen.

door Monique José Timmermans

De Stichting Haarwensen maakt haarwerken en pruiken van echt haar voor kinderen die wegens ziekte hun haar verliezen. Daar is per exemplaar veel haar voor nodig.

De meisjes hebben zolang ze zich kunnen herinneren al lang haar en ondergaan een ware metamorfose bij Mickey’s Coiffure. De kapsalon is voor de gelegenheid op dinsdagavond open en de medewerksters staan paraat met plaatjes van korte kapsels om de meisjes te adviseren.

Nadat de keuze is gemaakt, wordt het haar gevlochten en gemeten. Er is minimaal 25 centimeter nodig om het haar te kunnen verwerken tot een pruik met schouderlang haar. En speciaal voor dit doel hebben de vriendinnen het extra lang laten groeien. Giechelend houden de meiden elkaars hand vast als de kapsters resoluut beginnen te knippen en dan schudden ze met hun hoofd waar het korte haar omheen wappert. ,,Het voelt helemaal licht.”

,,Mijn nichtje heeft haar haar ook een keer gedoneerd aan de Stichting Haarwensen”, vertelt Loes. ,,Nu was mijn haar lang genoeg en wilde ik het ook. In mijn klas heb ik vriendinnetjes gevraagd om mee te gaan.” Florine heeft ja gezegd: ,,Het is zielig voor de kinderen als ze geen haar meer hebben en zo kunnen we helpen.” Moeder Helma Dollevoet: ,,Het overlijden van mijn zusje aan kanker heeft Florine bewust meegemaakt. Je bent dan machteloos, dit voelt als iets kunnen doen.”

Ook kapperszoon Rutger Bisschop laat de schaar in zijn lange lokken zetten. ,,Ik heb altijd langer haar gehad en wilde voor de zomer naar kort. Bewust heb ik het de laatste tijd verder laten groeien voor dit doel.” Kijkend in de spiegel: ,,Zo kort als nu is het lang niet geweest.”

Mickey’s heeft een enkele keer klanten die hun haar zoveel korter laten knippen dat het opgestuurd kan worden naar de Stichting. Annemieke Bisschop: ,,Recent heb ik bij de modeopleiding van SGM actief meisjes benaderd of zij bereid zijn deel te nemen aan dit project. Heel veel middelbare scholieren hebben lang haar. Het zou geweldig zijn als een paar het aandurven om voor een korte coupe te gaan.” De kapster maakt in haar zaak mee hoe ingrijpend het voor mensen is om hun haar te verliezen en draagt op deze manier graag haar steentje bij. Ook knipt ze regelmatig haarwerken in het model voor de klant. ,,Dat kunnen wij beter dan de maker van de pruik, vanwege de band die je met de klant hebt. Meestal gaat het ook in meer etappes. Omdat het haar niet groeit, houdt je het model in eerste instantie iets langer.”

Inmiddels bewonderen Florine en Loes hun nieuwe ‘ik’ van alle kanten in de spiegel. Florine is gelijk heel enthousiast. Loes moet even wennen, maar dan is ook zij over de streep. ,,We zijn heel blij met ons nieuwe kapsel. Zo’n metamorfose is heel leuk om mee te maken.” En dat is naast het goede doel een bijkomend voordeel.

advertentie
advertentie