SVMM viert 65 jaar feestelijk

7 juni 2012 om 00:00 Nieuws

Als 8- en 13-jarigen zijn Ivan IJkel en Sonja van der Zijde begonnen met korfbal. Het veld werd uitgezet op een plat stukje Koeheuvels of bij groenteman De Greef aan de Maarnse Grindweg, die z’n paarden van het veld haalde om plaats te maken voor de korfballers.

Sportvereniging midden in maatschappij MAARN - Sportvereniging SVMM (opgericht in 1947) bestaat dit weekend precies 65 jaar en dat wordt zaterdag gevierd met diverse activiteiten op de velden aan de Buurtsteeg, sinds 1961 de thuisbasis van de vereniging. Leden van het eerste uur blikken terug.

door Monique José Timmermans

In die tijd speelden de voetballers op een veldje tussen Maarn en Maarsbergen. De eerste gezamenlijke locatie was de plek waar nu basisschool De Meent staat. ,,De Mariniersbuurt en de Driesprong waren er nog niet en dokter Van Kekem zat in zijn tuin eerste rang bij de wedstrijden.”

In de begintijd maakten ook de tafeltennissers nog deel uit van SVMM.

Iets jonger dan SVMM is de voetbalvereniging Valkenheide, opgericht in 1958 door Ap de Leeuw, die nog steeds actief is bij SVMM. Hij vertelt: ,,De jongens gingen niet met verlof in het weekend, vandaar dat we de voetbalvereniging opgericht hebben om ook in de weekend een nuttige tijdsbesteding te bieden.”

,,Toen in 1978 het weekendverlof voor iedereen gold, zijn de jongens die in de buurt woonden, gaan voetballen bij SVMM en is voetbalvereniging Valkenheide opgeheven.” De vereniging speelde destijds met zes jeugdelftallen en één seniorenelftal dat voornamelijk uit personeelsleden bestond op zaterdag. De SVMM’ers waren op moment van samengaan nog een zondagclub. Op twee dagen spelen is pas later veranderd.

Korfbalhuwelijk

In de kleine dorpen speelde de sport een belangrijke rol, er waren regelmatig feestavonden en binnen de gemengde vereniging SVMM ontstonden diverse ‘korfbalhuwelijken’, onder andere voor Ivan. Binnen families werd gevoetbald en gekorfbald. ,,De groep was veel belangrijker dan de prestatie”, herinnert Sonja zich.

Geld was er niet veel, vandaar het zwart/witte tenue. ,,Een wit shirt met een zwarte broek was het goedkoopste.” Later is de vereniging overgegaan op het bekende streepshirt, om nu toch steeds meer weer te kiezen voor het oorspronkelijke witte shirt, zwarte broek.

Maatschappelijke rol

En dat is niet het enige dat terugkomt. Sinds Wilfried Bruijnzeels zes jaar geleden voorzitter is geworden profileert SVMM zich steeds meer als een omnivereniging die midden in de maatschappij wil staan. ,,Sport en bewegen behouden binnen Maarn is zo belangrijk. Daarin willen we breed faciliteren, niet alleen met voetbal voor jongens/heren en steeds meer meisjes/dames. Je ziet het ook terug in onze betrokkenheid bij het stratentoernooi, de Heuvelrugloop en bijvoorbeeld schoolvoetbal.” Maarn is volgens Wilfried te klein om echt te selecteren op talent, daarom een duidelijke keus voor (omni)sport waarin prestatie en recreatie hand in hand gaan.

u www.svmm.nl

advertentie
advertentie