Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Leegstaande panden zijn ‘rotte kiezen’

14 mei 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Door de economische crisis staan panden steeds vaker langdurig leeg. Burgemeester en wethouders zien echter niets in een anti-leegstandsbeleid voor de Utrechtse Heuvelrug. Dat zint een aantal politieke partijen allerminst, zo bleek vorige week in de raadscommissie.

door Michiel Schaaij

Oppositie- én collegepartijen uitten zich kritisch en beriepen zich daarbij op een eerder aangenomen motie. Al anderhalf jaar geleden vroeg de Heuvelrugpolitiek om een actief leegstandsbeleid. Maar volgens het college ervaren woningcorporaties en makelaars in de Utrechtse Heuvelrug de leegstand niet als probleem. Bovendien is het om bezuinigingsredenen onwenselijk dat de gemeente nieuwe taken naar zich toetrekt, zo redeneert wethouder Tim Verhoef (Groen Links/PvdA). Die berusting kwam het college op bedenkingen van links én rechts te staan.

Verkrotting

Dat de SP een scherp antileegstandsbeleid voorstaat, was al eerder bekend. Maar ook VVD-er Bob van Lierop weersprak de conclusie dat leegstand nauwelijks een probleem vormt. ,,Er zijn wel degelijk leegstaande pandjes die de aandacht vragen'', zei Van Lierop, die daarbij over zijn schouder in de richting van de Doornse Dorpsstraat wees. Tegenover de raadzaal staan de zogenoemde Torbijnpanden al jarenlang te verkommeren. Ook de verkrotting op het Bloemheuvelterrein in Maarsbergen is zo'n voorbeeld, vindt Van Lierop. ,,Het zijn de rotte kiezen in onze gemeente'', zei hij. Van Lierop wil dat het college eigenaren van leegstaande panden op verpaupering gaat aanspreken. D66 overweegt om in de komende raadsvergadering met een amendement te komen. De democraten willen dat de gemeente de leegstand op z'n minst gaat monitoren.

advertentie
advertentie