Tijdloze klassieker gesigneerd

24 april 2012 om 00:00 Nieuws

Stephan Enter is geen ambtenaar van de literatuur

DOORN - ,,Stephan Enter is een auteur in de luwte, maar die bescheidenheid is niet terecht'', aldus boekverkoper Ruud Binkhorst. Hij haalde de 38-jarige rasschrijver daarom naar zijn boekhandel aan de Kampweg. Met zijn laatste roman Grip staat Enter op de shortlist van de Gouden Boekenuil.

door Michiel Schaaij

Op 5 mei zal blijken of hij de belangrijkste Vlaamse literatuurprijs in de wacht sleept. Daarmee zou Enter in de voetsporen treden van illustere voorgangers als Cees Nooteboom, Arnon Grunberg en Adriaan van Dis. Grip werd door de recensenten aangeprezen als een tijdloze klassieker. In nauwkeurige en welgekozen volzinnen weeft Enter een filosofische onderlaag door zijn vriendschapsroman. ,,Ik wil scherp zijn en zo diep mogelijk het detail induiken. Daarmee verschil ik van alle andere hedendaagse schrijvers'', zei de auteur vrijdagavond. In zijn bespiegelingen toont hij weinig belangstelling voor de waan van de dag, politieke aanslagen en de kredietcrisis laat hij graag links liggen. De nieuwsberichten uit de krant zijn zelden de dingen die ons echt in de ziel raken, aldus de schrijver.

Vingerafdruk

Elk boek van Enter draagt zijn stilistische vingerafdruk, maar daar houden de meeste overeenkomsten op. Zijn groeiende lezersschare hoeft daarom niet op een kopie van de veel geprezen roman te rekenen. De Utrechter is niet van plan om Grip als een literaire succesformule uit te melken. In plaats van zo'n plichtmatige invuloefening experimenteert hij liever met nieuwe ideeën en vormen. Zo schrijft hij zijn volgende roman vanuit het gezichtspunt van een 19-jarig meisje. ,,Steeds volgens hetzelfde recept schrijven is de dood in de pot, dan zou ik mezelf een ambtenaar van de literatuur voelen'', zo vertelde hij aan zijn Doornse publiek.

advertentie
advertentie