Tweede Kamer twijfelt over mariniers

19 april 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - Het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven gaat de verhuizing van de marinierskazerne bekijken. De Tweede Kamer heeft zich nog niet laten overtuigen door de plannen van minister Hans Hillen van Defensie (CDA). Die koos vorige week voor Vlissingen als nieuwe standplaats, maar de Haagse coalitie- en gedoogpartijen aarzelen nog.

door Michiel Schaaij

Het onderzoeksbureau gaat de kosten van een verhuizing naar Vlissingen en het prijskaartje van een renovatie van de Van Braam Houckgeestkazerne in beeld brengen. Daarna mogen delegaties uit Vlissingen en de Utrechtse Heuvelrug nogmaals hun zegje komen doen tijdens een openbare hoorzitting. De Zeeuwse Commissaris van de Koningin Karla Peijs heeft inmiddels het kostenplaatje voor de verhuizing naar Vlissingen naar beneden geschroefd. Ze zegt kans te zien om de investeringskosten voor de legering van mariniers met een derde te verminderen.

Intussen noemt de website van de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren een investering in de nieuwe Vlissingse kazerne een goede zaak. ,,Een kazerne die in 1945 voldeed, is anno 2012 zonder forse uitbreiding gewoonweg te klein’’, aldus de KVMO. Volgens de marineofficieren zijn de woonaccommodaties van de Van Braam Houckgeestkazerne verouderd en is de kombuis aan afkeuring toe. Bovendien is de sportaccommodatie veel te klein om bijna 2000 mariniers fit te houden, zo oordeelt de KVMO. Zij ziet een verbouwing van de Van Braam Houckgeestkazerne niet zitten. Investeren in de gebrekkige Doornse accommodatie met beperkte mogelijkheden tot uitbreiding, zou ,,goed geld naar kwaad geld gooien zijn.’’

advertentie
advertentie