Cheque voor eikenhakhoutbeheer Natuurmonumenten

Nieuws

DOORN - Het StreekFonds Utrechtse Heuvelrug heeft op woensdag een cheque van € 4.000 overhandigd voor het eikenhakhoutbeheer van Natuurmonumenten in de Kaapse Bossen. Het StreekFonds vindt het belangrijk dat deze unieke en historische vorm van natuurbeheer nog ervaren kan worden op de Utrechtse Heuvelrug. Natuurmonumenten is, zeker in deze tijd van bezuinigingen op de natuur, blij met de steun van het StreekFonds Utrechtse Heuvelrug.

Uniek op Utrechtse Heuvelrug

Het eikenhakhoutbeheer van Natuurmonumenten is uniek op de Utrechtse Heuvelrug. Jonge eiken, struikvormig en grillig van vorm, worden in de Kaapse Bossen geplant. Na ongeveer 15 jaar worden ze afgezaagd om zo weer open plekken in het bos te creëren. De achtergebleven stobben lopen opnieuw uit om na verloop van tijd te worden afgezaagd. De eikenhakhoutpercelen in de Kaapse Bossen zijn de laatste nog actief beheerde percelen van enige omvang op de Utrechtse Heuvelrug. Deze manier van natuurbehoud is met de tijd zeldzaam geworden, maar kan hier nog worden ervaren.

Voor hazelworm en geelgors

De eikenhakhoutpercelen vormen het leefgebied voor enkele bijzondere diersoorten zoals de hazelworm en de levendbarende hagedis. De percelen vormen voor deze dieren een belangrijke schakel met de jonge heideterreinen in de omgeving. Ook de vlindersoort Bruine Eikenpage en broedvogels, zoals de boomleeuwerik, geelgors en kneu, zijn gebonden aan dit gebied. Daarbij vergroten de eikenhakhoutpercelen de diversiteit in het natuurlijke landschap op de Utrechtse Heuvelrug. Het beheren van deze percelen vergroot zo de ecologische en cultuurhistorische waarde van de regio.

Help ook eens een handje mee in de natuur

Deze unieke vorm van natuurbeheer wordt verzorgd door een vaste groep medewerkers en vrijwilligers van Natuurmonumenten in de Kaapse Bossen. De afgezaagde takken worden ter plekke versnipperd en aangeleverd aan een elektriciteitscentrale, die hiermee energie opwekt. Iedereen is natuurlijk van harte welkom om zelf ook eens een handje mee te helpen in de natuur. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Natuurmonumenten (Susan Claessens: susanclaessens@hetnet.nl). Vrijwilligers mogen na een dagje werken hout voor eigen gebruik meenemen.

StreekFonds Utrechtse Heuvelrug

Rabobank Utrechtse Heuvelrug en Stichting Het Utrechts Landschap hebben het StreekFonds Utrechtse Heuvelrug opgericht om concrete projecten of werkzaamheden te steunen, die een bijdrage leveren aan de natuur op de Utrechtse Heuvelrug. Belangrijke bron van inkomsten voor het StreekFonds is de StreekRekening. De StreekRekening is een eenvoudig, maar ingenieus concept. Uitgangspunt is dat overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen sparen tegen aantrekkelijke voorwaarden. Het bijzondere is dat Rabobank een bedrag ter grootte van 5% van de uitgekeerde rente doneert aan het StreekFonds. De rekeninghouder kan desgewenst een zelfde gebaar maken en 5% of 100% van de rente aan het StreekFonds doneren.

Meer informatie hierover staat op www.utrechtslandschap.nl en www.rabobank.nl/uhr onder ,,StreekRekening''. Kijk op www.natuurmonumenten.nl/kaapsebossen voor meer informatie over het natuurbeheer in de Kaapse Bossen.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 9 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta gisteren
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column gisteren
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours op 11 aug, 09:28
PREMIUM
Afbeelding
Voedselbank Utrechtse Heuvelrug zoekt chauffeurs: ‘Geen week is hetzelfde’ 11 aug, 07:30