Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Verkoop van huurwoningen is slecht plan

4 februari 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De regering wil woningcorporaties verplichten om 75% van hun woningen aan huurders te koop aan te bieden. Maar een grootschalige verkoop van sociale huurwoningen werkt verloedering in de hand en zet de leefbaarheid onder druk, vindt directeur-bestuurder Jos Sleyfer van woningcorporatie Heuvelrug Wonen.

door Michiel Schaaij

In een brief aan het college en de gemeenteraad vraagt Sleyfer de Heuvelrugpolitiek om stelling te nemen tegen de Haagse maatregel. Huurders hebben vaak een maximale financiering nodig om hun woning te kunnen kopen. Daarnaast zijn ze niet gewend om geld te reserveren voor onderhoud en vervanging, zo redeneert Sleyfer. Hij wijst erop dat de verplichte verkoop van huurwoningen in Engeland verpauperde wijken heeft opgeleverd.

Door grootscheepse woningverkoop wordt het voor de sociale doelgroep bovendien steeds moeilijker om een passende huurwoning te vinden. Daarnaast denkt Sleyfer dat het dumpen van potentiële koopwoningen een negatieve invloed heeft op de waarde van alle woningen in de Utrechtse Heuvelrug. Right to Buy is dus een slecht plan, aldus Sleyfer, die college- en raadsleden vraagt ,,politieke invloed aan te wenden om dit onzalige voorstel geen doorgang te laten vinden''.

In de brief voorspelt Heuvelrug Wonen ook dat de regering zal proberen om de opbrengst van woningen naar zich toe te trekken. Als bewijs daarvoor wordt de nieuwe heffing aangevoerd, die de sociale sector mee laat betalen aan de huurtoeslag. Vanaf 2014 krijgt Heuvelrug Wonen een jaarlijkse aanslag van zo'n € 1,2 miljoen in de bus. ,,Dat betekent dat we minder kunnen investeren in nieuwbouw, renovatie en herstructurering'', aldus Sleyfer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie