'Misbruik door pastoor verjaard'

12 januari 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN/UTRECHT - Tegen pastoor Bert Sturkenboom is een derde melding van seksueel misbruik gedaan. Eerder meldden zich al twee mannen die zeggen dat ze ongeveer dertig jaar geleden zijn misbruikt door de geestelijke. Naar aanleiding van de beschuldigingen over seksueel misbruik door Sturkenboom in de jaren '80 in Driebergen, hebben het Openbaar Ministerie Utrecht en het Slachtofferloket Utrecht een delegatie van KLOKK (Stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik) uitgenodigd voor een gesprek. Volgens het OM zou het misbruik, als strafbaar feit, mogelijk verjaard kunnen zijn.

door Jan de Beer

Enige weken geleden maakte het aartsbisdom Utrecht bij de politie bekend dat er twee meldingen zijn gedaan van seksueel misbruik die tijdens de jaren '80 in Driebergen-Rijsenburg zouden hebben plaatsgevonden. Volgens het OM heeft de politie deze meldingen onderzocht en aan de melders bericht dat er rekening mee moet worden gehouden dat voor het strafrecht de zaken verjaard kunnen zijn.

OM gaat in gesprek met de slachtoffers

Op korte termijn zullen de onderzoeksbevindingen van de politie aan het Openbaar Ministerie worden overgedragen en worden de meldingen door de officier van justitie bekeken. De slachtoffers worden dan uitgenodigd voor een gesprek.

Het Slachtofferloket heeft benadrukt dat ook wanneer er geen strafrechtelijke vervolging mogelijk is, er wel degelijk sprake kan zijn van slachtofferschap. Daarom zal het Slachtofferloket, een samenwerkingsverband van politie, OM en Slachtofferhulp Nederland, nagaan wat zij voor deze slachtoffers kunnen betekenen.

Het OM heeft het initiatief genomen voor een gesprek met KLOKK, waar slachtoffers van misbruik in de kerk zich kunnen melden. Indien KLOKK over bruikbare informatie beschikt in deze zaken wil het OM daar graag kennis van nemen.

Pastoor Sturkenboom was van 1977 tot 1994 werkzaam in de Sint Petrus'bandenparochie te Driebergen-Rijsenburg en stond bekend als een gewaardeerd pastoor die neuw elan in de parochie wist te brengen. Na deze periode werd hij als Deken in het ambtsgebied Veluwe-Flevoland aangesteld en sinds 2005 fungeerde hij als pastoor in de Sint Lucasparochie op de Veluwe. Door aartsbisschop mgr. Wim Eijk werd hij kort voor de jaarwisseling voor onbepaalde tijd uit zijn pastorale taken ontheven vanwege beschuldigingen over misbruik in Driebergen.

advertentie
advertentie