Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Cruciale getuige in overvalzaak komt niet opdagen

9 januari 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN (APA) - De tipgeefster en de hoofdverdachte van de overval op de eigenaar van een Chinees restaurant in Driebergen in zijn woning aan de Oranjelaan, in de nacht van 11 op 12 oktober 2009, moeten langer wachten op de behandeling van hun hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem. Het hof wil eerste de cruciale getuige horen die vrijdag was opgeroepen maar niet kwam opdagen. Justitie heeft te weinig bewijs voor de betrokkenheid van een derde verdachte uit Utrecht. Die hangt wel een celstraf van 9 jaar boven het hoofd wegens een brute overval met verkrachting in zijn woonplaats.

De sporen die de derde verdachte bij die overval naliet, matchten met de DNA-sporen op de band waarmee de Chinese man in Driebergen was vastgebonden. De 21-jarige Utrechter verklaarde echter dat hij de band gebruikte om zijn vader te helpen met klussen in het huis. Zijn auto was kort na de overval bij het plaats delict gesignaleerd, maar die had hij die avond uitgeleend aan de 22-jarige hoofdverdachte die ook uit Utrecht komt, zo vertelde hij het hof.

Een 21-jarige vrouw uit Driebergen vertelde dat ze begin oktober 2009 op het werk was aangerand door de eigenaar van het restaurant. Dit heeft ze aan de 22-jarige hoofdverdachte verteld. Hij zei dat hij verhaal zou gaan halen. Meerdere mannen hebben de eigenaar in de nacht van 11 op 12 oktober geslagen en vastgebonden. Ze maakten duizenden euro's en een auto buit. Kort daarna las de Driebergse op teletekst over de overval en de Utrechter zou aan haar hebben verteld dat hij er bij betrokken was. De 22-jarige werd vorig jaar februari veroordeeld tot 4 jaar cel. Hij ging in hoger beroep omdat hij zegt dat hij niks met de overval te maken heeft.

Het blijft een mysterie waarom de Driebergse en de Utrechter zulke tegenstrijdige verklaringen hebben. Het hof wil de getuige horen aan wie de Driebergse ook alles heeft verteld. Mogelijk kan die inzicht geven in de motieven van de tipgeefster of de hoofdverdachte. Het is nog niet bekend wanneer de zaak wordt voortgezet. Over twee weken doet het hof wel uitspraak in de zaak van de Utrechtse overval met verkrachting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie