Dalto start nieuw jaar met verlies

8 januari 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Dalto is het nieuwe jaar slecht gestart. In Koog aan de Zaan was KZ/Hiltex afgetekend de beste: 27-19.

Na een periode van rust waarin alleen Lieveke Meiling en Jelle Steenbeek in actie kwamen tijdens de Challenge werd afgelopen maandag de draad weer opgepakt. Met een oefenwedstrijd tegen SKF en twee trainingen moest de ploeg van Ron Steenbergen weer klaar zijn voor het vervolg van de competitie.

De wedstrijd was nog geen minuut oud toen KZ de eerste treffer liet aantekenen, maar in het vervolg liet de kans op uitbouw van de voorsprong liggen door een strafworp te missen. Het antwoord van Dalto kwam van de goed spelende Lieveke Meiling die vanaf de zijlijn de gelijkmaker voor haar rekening nam. De tweede aanval van KZ had maar drie minuten nodig om op 3-1 te komen. KZ benutte de eerste vrije worp, waarna Lieveke Meiling ook de tweede goal voor haar rekening nam, 4-2. Dalto speelde in die fase te gehaast, leed nogal wat balverlies door foute passing en had moeite om met de verdedigende druk van KZ om te gaan.

In de volgende fase van de wedstrijd begon dat kennelijk te wennen, want het spel van Dalto werd effectiever en toen had KZ het lastiger. KZ behield wel steeds een kleine voorsprong, maar scoorde zelf niet makkelijk en gaf een paar onnodige strafworpen weg, die Dalto zonder problemen afrondde. Het gevolg was dat KZ wel steeds slechts een kleine voorsprong behield, maar licht geïrriteerd raakte toen het uitbouwen van de voorsprong niet goed lukte. Tot aan 8-7 zo'n tien minuten voor rust bleef de marge één of twee goals. In de slotfase voor rust kwam Dalto niet meer onder de druk vandaan en schiep en kreeg KZ wat ruimte. Het gevolg was via 11-7 een 11-8 ruststand.

Tot dan was het goed gelukte om de beide Dalto-topschutters aan banden te leggen. Ilona van den Berg - normaal gesproken goed voor een gemiddelde van zes per wedstrijd - werd tot dan op één treffer en een verdiende strafworp gehouden en Jorrit Bergsma noteerde slechts twee benutte strafworpen.

In de tweede helft hield KZ die grote druk op met name de topschutters voortdurend in stand en Dalto leek te kraken, maar het lukte steeds niet om ze over de rand te duwen. Steeds vochten ze zich taai terug in de wedstrijd en het lukte KZ maar niet om het overwicht in de score tot uitdrukking te laten komen. Inmiddels waren Kaylee Alblas en Barbara Brouwer in het veld gekomen. De marge van drie of vier goals bleef nog weer 12 minuten in stand tot aan 15-11. Vervolgens begon KZ langs diverse kanten steeds zuiverder te schieten en binnen 150 seconden werd de score uitgebreid van 14-11 maar 18-13 en toen wankelde Dalto. Nog even hield de Driebergse ploeg stand, maar vanaf de 19-13 van was het gedaan met de weerstand.

In de laatste twaalf minuten van de wedstrijd kwamen de Kogers helemaal los. Jorrit Bergsma kreeg in die fase eindelijk wat meer ruimte en profiteerde daar ook onmiddellijk en bekwaam van door in de laatste zeven minuten nog gauw vijf goals te maken. De wedstrijd was echter beslist, er werd een maximale marge van tien goals bereikt en de wedstrijd eindigde bij 27-19.

Dalto-coach Ron Steenbergen had vooraf al ingeschat dat KZ met een sterke pressie zou komen en daar was voor zijn ploeg lastig mee om te gaan, waardoor men aanvallend wat te weinig inbreng had. Verdedigend was hij over de eerste vijftig minuten tevreden. Voor de coach van was de insteek iets anders. Hij vertelde dat KZ zich qua defensie gericht had op de bestrijding van de beide speerpunten van Dalto, Ilona van den Berg en Jorrit Bergsma en hij was meer dan tevreden over de wijze waarop zijn defensie gefunctioneerd had.

Doelpuntenmakers: Jorrit Bergsma (9), Otto Fabius (3), Jelle Steenbeek (2), Lieveke Meiling (2), Sietske van de Sande (2), Ilona van den Berg (1)

Aanstaande zaterdag wacht Dalto alweer een moeilijke tegenstander. Het in goede vorm verkerende en koploper PKC uit Papendrecht komt dan op bezoek in Driebergen. De wedstrijd begint om 20.00 uur.