Bijna vergeten verhaal herleeft

Nieuws

MAARN - Steeds minder mensen kunnen de oorlogsverhalen uit eerste hand vertellen en zo dreigt ook het verhaal van de in 1943 in Maarn neergestorte bommenwerper te verdwijnen. Het 4/5 Mei comité en de Cultuur Historische Commissie houden het verhaal levend door het plaatsen van een gedenkteken.

Eerbetoon neergestorte RAF vliegers

door Monique José Timmermans

Marjolein Copier (CHC): ,,Het is enerzijds vreemd dat het verhaal in het publieke geheugen is weggezakt, het was dramatisch. Anderzijds hebben mensen persoonlijk vaak nog ergere dingen meegemaakt en waren veel mensen die het nog na zouden kunnen vertellen ten tijde van het neerstorten ondergedoken of elders te werk gesteld.”

Copier ging op onderzoek uit en plaatste een oproep in de Modderkoning. Er kwamen verhalen. ,,En ook ringetjes en kettinkjes, die mensen van brokstukjes vliegtuig hebben gemaakt. Met een rood/wit/blauw streepje erin stond het voor het verzet.”

Diny Lieftink Heerikhuisen (geb. 1932) was ooggetuige: ,,Nooit zal ik de beelden van het brandende vliegtuig boven Maarn vergeten. Het staat op mijn netvlies gebrand. Het was angstig en spannend tegelijkertijd. Het vliegtuig brandde als een fakkel en cirkelde boven het dorp tot het uiteindelijk neerstortte en zich in het stukje hei naast boerderij Aarendal van Job Jansen boorde”. (het hele verhaal van Diny Lieftink is gepubliceerd in de Modderkoning en te lezen op www.mmnatuurlijk.nl).

Ook zocht Copier in Engeland naar nabestaanden van de omgekomen zeven bemanningsleden. ,,Dat blijkt lastig, de vliegers waren nog te jong om kinderen te hebben en hun eigen generatie is nu ruim 80 jaar.”

Zwerfkei

Voortvarend gingen de CHC en het 4/5 Meicomité intussen verder om een gedenkteken te realiseren op De Pol waar eens de brokstukken lagen. Na uitvoerig overleg met bewoners en gemeente bleek een zwerfsteen met de namen van de omgekomen Engelse bemanningsleden op een breed draagvlak te kunnen rekenen.

,,We zijn op dit moment bezig met praktische zaken. Er is vooral fysieke hulp nodig om een zwerfkei ter plaatse te krijgen en daarvoor hebben we contacten gelegd.” Voor de herdenking in mei wil de organisatie de steen onthullen. Voorzitter van het 4/5 mei comité Ted Kuijpers: ,,Daarvoor zullen we een modus verzinnen, want uiteraard blijft de herdenking op 4 mei bij het monument op het Raadhuisplein.”

Basisschool De Meent adopteert het monument en daarmee is de cirkel rond. Immers het 4/5 Meicomité vertelt het verhaal jaarlijks op de basisscholen in groep 7/8 en zo wordt het ook tastbaar voor de jonge generatie.

Het verhaal

In de nacht van dinsdag 22 op woensdag 23 juni 1943 stortte in Maarn een viermotorige Lancaster neer, een bommenwerper van de Engelse luchtmacht op weg naar een bombardement op Mannheim. Een Duitse nachtjager onderschepte het toestel en maakte het onschadelijk. Het kwam brandend terecht in Maarn, de zevenkoppige bemanning verloor daarbij het leven.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47