Lezing over Vliegveld Soesterberg

2 januari 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - In Nieuw Salem, De Lei 86, geeft Herman van den Bijtel op 17 januari een lezing over Vliegveld Soesterberg als natuurparel. De lezing begint om 20.00 uur.

Toen in december 2008 officieel een eind kwam aan 95 jaar militaire bestemming van de Soesterheide waren natuur en landschap in de wijde omtrek danig van aanzien en inhoud veranderd. Bevolkingstoename en urbanisatiedruk hebben het terrein van de voormalige basis zelf veel minder beroerd. De beschavings-druk was op de basis zo anders dat er nu hier in het hart van Nederland een gebied met natuur ligt dat beschermd, gekoesterd en goed beheerd dient te worden.

Al voor de overdracht in 2009 aan de provincie Utrecht was er een voorlopige inventarisatie van flora en fauna geweest. Daaruit bleek dat het schrale gras- en heideland met z'n blusvijvers en verdere inrichtingen aan een groot aantal diersoorten huisvesting bood. Salamanders, vleermuizen, boommarter, veldleeuwerik en nog veel meer soorten doen hun voordeel met de bijzondere terreinomstandigheden en vooral met de rust van het terrein. Ook flora en paddestoelen vertegenwoordigen een aanzienlijke rijkdom. Herman van den Bijtel heeft met zijn medewerkers in de afgelopen jaren een grondige studie van het terrein gemaakt en gaat daar uitgebreid zijn verhaal over doen.

advertentie
advertentie