Opening website Stichting Groene Energie Krommerijn en Heuvelrug

28 november 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De wethouders van Milieu Robbert Peek (Wijk bij Duurstede) en Bert Homan (Utrechtse Heuvelrug) hebben 24 november de website van de nieuwe Stichting Groene Energie Krommerijn en Heuvelrug: www.rijnheuvelenergie.nl geopend.

De Stichting Groene Energie Krommerijn en Heuvelrug onderzoekt of het financieel haalbaar is om lokaal groene energie te produceren met behulp van co-vergisting. De Stichting is opgericht door negen veehouders uit de Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede.

Walter Roubos is één van de oprichters van de stichting. ,,Wij werken hierin samen om groene energie te winnen uit mest.'' Wethouder Homan is blij met initiatief. ,,Dit is een goed voorbeeld van duurzaam ondernemen in de agrarische sector. Hiermee leveren de ondernemers ook een belangrijke bijdrage aan onze klimaatambitie: klimaatneutraal 2035.''

Beide wethouders zijn trots op dit inspirerende voorbeeld en hebben daarom financiële hulp toegezegd om dit onderzoek uit te voeren. Robbert Peek: ,,Het project is uniek op het gebied van duurzaamheid. In Nederland zijn er al enkele biovergistingsinstallaties gebouwd, maar nog niet in de provincie Utrecht.

Wanneer de installatie in gebruik is, is dit een stimulans voor de omgeving. Het betekent een stimulering van de lokale economie/landbouw, gebruik van lokaal geproduceerde groene energie en een versterking van het imago voor de sector.''

Groene energie door co-vergisting

Bij co-vergisting wordt de mest van veehouderijen gemengd met bijvoorbeeld gras en restproducten uit de levensmiddelenindustrie. Door dit mengsel te laten vergisten, komt biogas vrij. Dit biogas kan na bewerking geleverd worden via het gasnet. Ook kan het biogas direct omgezet worden naar groene stroom en warmte. De producten die na vergisting overblijven kunnen voor een deel gebruikt worden op het gras- en maïsland van de veehouders en ze kunnen voor een deel verwerkt worden tot meststof voor de tuinbouw, fruitteelt of groenvoorziening. Hiermee wordt de kringloop weer (regionaal) gesloten.

Om dit gezamenlijk initiatief te kunnen realiseren, zijn veel investeringen in de voorbereidingsfase nodig, waaronder haalbaarheidstudies, locatiestudies en advieskosten voor het vergunningstraject en SDE (Stimulering Duurzame Energie) subsidieaanvraag. De gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede leveren een bijdrage in deze voorbereidingskosten, naast de provincie Utrecht, de Rabobank en de stichting zelf.

Voorbeeld van duurzaam ondernemen in agrarische sector

Als het project slaagt, kan er over enkele jaren voldoende regionaal biogas worden opgewekt om drieduizend huishoudens van groen gas te voorzien of bijna vijfduizend huishoudens van groene stroom.

Het initiatief is dan ook positief ontvangen door beide gemeenten en door de provincie Utrecht.

Zij hebben allen hulp toegezegd dit onderzoek mogelijk te maken.

advertentie
advertentie