Winterfair maakt het dit jaar bont

Nieuws

MAARSBERGEN - Voor de 12e keer werd in Kaasboerderij De Weistaar een winterfair gehouden. Het thema van dit jaar is: ‘Bont’. En het is inderdaad bont wat de klok slaat. Van kakelbont tot warm en smakelijk bont. Voor de liefhebber viel er heel wat te zien en vooral te proeven.

door Maureen Hubbelmeijer

Woensdag 16 november klokslag 10.00 uur opende de Winterfair haar deuren. Al ver voor openingstijd is de parkeerplaats met auto’s gevuld en zijn verkeersregelaars nodig om de mensen naar een leeg vak te dirigeren. De eerste bezoekers maakten al voor openingstijd hun opwachting en wachtten onder het genot van een warme kop koffie tot de fair openging. Op de eerste dag passeerden 1400 bezoekers de kassa, terwijl de bezoekersstroom op de tweede dag in de loop van de ochtend ook gestaag groeit. De beide organisatoren Joke van Ginkel en Loes van Hees zijn dan ook dik tevreden over de deelname aan de beurs en de publieke opkomst. ,,Er doen dit jaar 65 standhouders uit het hele land mee. We zoeken die zelf uit. Alleen de publiekstrekkers komen regelmatig terug, maar daarnaast selecteren we de standhouders op hun creatieve en ambachtelijke inbreng. Wie op dat gebied iets origineels brengt heeft een streepje voor’’, vertelt organisator Joke van Ginkel.

Samen met haar vriendin Loes van Hees is ze twaalf jaar geleden klein begonnen. Beiden gaven van allerlei creatieve workshops vanuit huis. ,,We hebben van alles al gedaan, van bloemsierkunst tot schilderwerk en muziek. Aangezien er enorm veel animo voor was, zijn we op een gegeven moment met onze workshops uitgeweken naar Kaasboerderij De Weistaar. Daar koppelden we toen een fair aan. Eerst zijn we begonnen met zo’n 35 standhouders. Elk jaar kwam er weer een ruimte in de Weistaar bij. Nu hebben we ook de grote stal waar normaliter het boerengolf wordt gehouden erbij betrokken. De animo voor deelname is enorm groot. We zouden wel twee Weistaars kunnen vullen’’, vertelt Joke van Ginkel trots.

Van Ginkel en Van Hees willen de winterfair vooral laagdrempelig houden. ,,Voor veel bezoekers betekent het gewoon een dagje uit’’, beamen zij. ,,De meeste bezoekers bestaan uit vrouwen die op zoek zijn naar iets aparts, iets handgemaakts, iets wat je niet in de schappen van de Blokker vindt.’’ Hoewel de gemiddelde bezoeker tot de ‘grijze generatie’ lijkt te behoren, zouden beide organisatoren ook graag jongere mensen verwelkomen. ,,We adverteren daarom ook in bepaalde bladen, zoals de Ariadne en Landleven.’’

Het thema van de 12e Winterfair komt in allerlei facetten tot uiting. Van de kleurrijke aquarellen van kunstschilder Albert-Jan Cool op de zolderruimte, tot de paarse met lavendel omhulde worstjes geïmporteerd uit de Pyreneeën van een Brabantse verkoper tot het diepblauwe traditionele aardewerk van Arte-Fact uit Polen en de aardkleurige natuurzeepjes van Zen Zeep. Rond de klok van twaalf is het al flink dringen geblazen in de hal, waar mensen elkaar ontmoeten en stilstaan om een praatje te maken. ,,Hoe vaak ben jij hier nu?, vraagt de een aan de ander. ,,Ik ben hier nu voor de zesde keer en jij? Volgens mij is dit mijn derde keer. Vorig jaar heb ik even overgeslagen maar nu wilde ik toch weer gaan.’’

advertentie
advertentie
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 11 uur geleden
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 13 uur geleden
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35