DMHC Shinty omlijst tiende lustrum met gouden rand

Nieuws

DRIEBERGEN - De Driebergse Mixed Hockey Club Shinty bestaat 18 november een halve eeuw. Voor de actieve lustrumcommissie reden genoeg om dit gedenkwaardig onder te dompelen in het thema 'Goud'. Het waren inderdaad vijftig gouden Driebergse hockeyjaren bij een club die met het adagium 'we zijn niet beter, wel anders' niet treffender kan worden neergezet.

De voedingsbodem voor Shinty wordt gelegd in de vijftiger jaren. Gymleraar Paul Leenheer sr. van het Christelijk Streeklyceum, het huidige Reviuslyceum, brengt de schoolgaande Driebergse en Doornse jeugd voor het eerst met de hockeysport in aanraking. Een aantal leerlingen heeft de smaak te pakken en brengt regelmatig de zaterdag al hockeyend door op het terrein van Kerk en Wereld aan de Horstlaan in Driebergen. Onder hen bevond zich Remco Leyh. Op 18 november 1961 zetten Leyh en Gerard Schledorn uiteindelijk op het grasveld van Kerk en Wereld de eerste schreden naar het oprichten van hockeyvereniging Shinty. Genoemd naar een Schotse sport die een zekere gelijkenis vertoont met het hedendaagse hockey. De eerste competitiewedstrijd vond plaats op 7 oktober 1962 tussen het eerste mannenelftal en Gooische VIII, waarbij burgemeester Van Boetzelaer tijdens de afslag de nodige knulligheid aan de dag legde. De burgervader maakte vanwege zijn leren zolen een historische uitglijer op het natte gras.

De hockeyclub groeit en bloeit en door de geplande nieuwbouw ten behoeve van de sociale academie 'De Horst' moest Shinty in 1966 verhuizen naar een sportveldje in park Beerschoten-Willinkshof waar een bestaand onderkomen al snel te klein wordt. Een actie, waarbij de hockeyjeugd huis-aan-huis pennen verkocht, bracht de eerste guldens binnen die tegelijk de financiële bouwstenen vormden voor het nieuwe clubhuis dat in 1972 wordt geopend. Shinty krijgt ook een derde veld. Een vierde veld is uitgesloten vanwege gebrek aan ruimte. Een kunstgrasveld biedt uitkomst. Dit groene laken is medio jaren tachtig aangelegd. Naderhand wordt door de onstuimige ledengroei het natuurgras van het voormalige hoofdveld ingeruild voor kunstgras. Ook het houten clubhuis wordt omgeduwd en maakte plaats voor een nieuwe, moderne behuizing. Recentelijk zijn de laatste grassprieten weggehaald voor een derde kunstgrasveld en is de kleedaccommodatie behoorlijk gemoderniseerd. Shinty is klaar voor verdere expansie. Ook op sportief gebied, hoewel Shinty in het verleden al vrij aardig heeft gepresteerd. Memorabel is uiteraard het landskampioenschap van Meisjes B1 in het seizoen '80/'81. En natuurlijk staat ook het bereiken van de eerste klasse van de eerste vrouwen- en mannenteams in de geschiedenisboeken genoteerd evenals het jaartje overgangsklasse (2007/2008) van de hockeymannen. Wie had gedacht dat grote buurman Schaerweijde ooit een competitiewedstrijd zou afwikkelen op een club die geafficheerd is met het adagium 'we zijn niet beter, wel anders'?

Een adagium dat voorlopig zal voortleven, hoewel de club de nodige bedreigingen tegemoet zal gaan. ,,Door de ondertunneling van het spoor, ontwikkelingen rondom het station en de compensatieregeling fijnstof door de verbreding van de A12, is het nog maar de vraag of tijdens ons platinafeestje het hockeyballetje rolt in park Beerschoten-Willinkshof", vertelt Shinty-voorzitter Marjolein Hoogeveen, de eerste vrouwelijke voorzitter in die 50 jaar. ,,Er komt wat dat betreft nog veel op ons af. Aan de andere kant zijn er ook kansen. Shinty is en blijft op de zaterdag en zondag een meer dan 1.000 leden tellende familievereniging waar jong en oud sportief ontspant en gezellig verblijft. Bovendien is door de sterke toename van het aantal veteranenteams behoorlijk wat kader binnen de vereniging waarin straks nieuwe bestuursleden opstaan die hun capaciteiten inzetten om de toekomstige koers van de vereniging te bepalen. Een bestuurlijk proces dat vijftig jaar geleden is ingezet en voorlopig met niet aflatende verenigingsliefde zal worden voortgezet."

Op 18 november, opmerkelijk genoeg exact op de dag waarop Shinty vijftig jaar geleden officieel haar geboorteakte kreeg, wordt het lustrumjaar geopend met onder meer een receptie voor genodigden, relaties, vrijwilligers, collega bestuurders, sponsoren en vertegenwoordigers van de gemeente. Verder in dit hockeyseizoen heeft de lustrumcommissie meerdere festiviteiten gepland die keurig op de website van deze vereniging staan vermeld. Festiviteiten die de gouden jaren zullen omlijsten. www.shinty.nl.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 8 uur geleden
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 5 jul, 07:45
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 4 jul, 20:45
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 4 jul, 11:16