Annemarieke van der Woude is najaarsgast in Martinuskerk

3 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Hoe omgaan met de keuzevrijheid rond levensbeëindiging?

DOORN - De najaarsgast Annemarieke van der Woude mag een anderhalf uur durend programma met beeld, geluid en teksten samenstellen rondom het thema, waarbij nadere verdieping plaatsvindt volgens de inzichten van de gast vanuit het geloof. Dit creëert een beeld van wat de gast belangrijk vindt en hij of zij ons wilt laten zien in relatie tot dit thema. Na afloop gelegenheid tot het stellen van vragen. Het programma wordt gepresenteerd op vrijdag 7 oktober vanaf 20.00 uur in de Sint Martinuskerk in Doorn.

Zachtjes en in vrede uit het leven glijden als we oud zijn, als de tijd daarvoor is aangebroken, dat is lang niet ieder mens gegeven. Annemarieke van der Woude zegt zelfs: ,,Gewoon doodgaan bestaat niet. Niet alleen voor de stervende, ook voor de kring van mensen er omheen is de stervensfase een intensieve periode. Ieder mens hoopt dat degene om wie je geeft, in vrede gaat. Maar dat is niet altijd het geval. Dagen van rust en aanvaarding kunnen gevolgd worden door momenten van vechten en verzet. Sterven is hard werken."

Tegenwoordig valt er bovendien te kiezen: palliatieve zorg, euthanasie, hulp bij zelfdoding (zelfeuthanasie). Vragen die zich daarbij voordoen: 'Hoe beslis je over de dood van een ander?', 'Wanneer kun je zeggen dat het leven klaar is?', 'Hoe beoordelen wij ouderdom?' en 'Wat is kwaliteit van leven, kwaliteit van zorg?'. Zelfbepaling lijkt voor veel mensen uiterst belangrijk te zijn. Het leven wordt door hen opgevat als iets wat men zelf creëert, het leven naast eigen sturing, zien als een geschenk verdwijnt naar de achtergrond. Grip hebben op het leven, op het eigen bestaan, volstaat niet. Men wil ook grip krijgen op de dood. Zo rukt, aldus Annemarieke de dood steeds verder op in de richting van het leven. De dood is van taboe een belangrijk onderwerp geworden waarover mensen een mening, eisen en wensen hebben. Juist omdat we kunnen kiezen houdt doodgaan ons meer dan ooit bezig.

Dr. Annemarieke van der Woude is theologe. Zij is thans werkzaam als predikant-geestelijk verzorger in een verpleeghuis in Renkum. Ze publiceerde meermalen in dagblad Trouw over het levenseinde, waarin zij ook reageerde op de initiatiefgroep voor het zelfgekozen levenseinde. Op 10 juni werd haar boek gepresenteerd 'Het doodshemd heeft geen zakken'.

Najaarsgasten heeft tot doel bewustwording te creëren van keuzes die mensen vanuit hun hart kunnen maken. Hoe mensen gehoor geven aan wat we ook wel 'roeping' of 'verlangen' noemen om het eigen leven en dat van anderen meer betekenis te geven in een wereld waar rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit meer kansen krijgen.

Info: Tel. 0343 - 41 21 48 op werkdagen ´s ochtends. www. parochie-sintmaarten.nl/najaarsgasten.

advertentie
advertentie