Eiken maken plaats voor lindes

25 september 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Staatsbosbeheer is afgelopen week gestart met het omvormen van een stuk eikenbos naar een Atlantisch lindewoud. In het Leersumse veld worden 150 eiken gezaagd om ruimte te maken voor ruim duizenden nieuwe bomen zoals linde en wintereik.In het Leersumse veld vinden de komende weken werkzaamheden plaats. Er zal een aantal eiken worden omgezaagd in een deel van het bos en er zullen grondwerkzaamheden worden verricht. Deze werkzaamheden worden gedaan omdat op deze plek een Atlantisch lindewoud wordt geplant.

Een Atlantisch lindewoud is een bostype uit het geologische tijdperk het Atlanticum. Een lindewoud is dus een prehistorisch bostype. Een natuurbos zoals dat 8000 jaar geleden in Nederland voorkwam. Het waren wouden waarin de linde dominant was. Naast de linde groeiden in deze wouden ook eik, berk, iep, en es. Het Lindewoud bostype is een bostype dat de natuurwaarden in een bos kan verhogen. Lindebomen gaan de bodemverzuring tegen zorgen voor een gevarieerder bos en een grotere soortenrijkdom. Tegenwoordig is alleen in Zuid Limburg en bij Doorwerth nog een stuk bos te vinden dat volledig gedomineerd word door linde.

De aanleg van het Atlantisch lindewoud is een initiatief van Staatsbosbeheer heuvelrug-zuid. Op 5 november organiseert Staatsbosbeheer 'de Lindewouddag'. Een bijzondere publieksdag waar iedereen welkom is om mee te helpen bij het planten van de duizenden lindes. Meer informatie over deze dag kunt u vinden op www.staatsbosbeheer.nl.

advertentie
advertentie