Inspiratie op de Heuvelrug: 'Dominees zijn specialisten in wellness'

21 september 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Een sessie op de hei is vaak een sessie in het bos. Waar kan dat beter dan tussen de bomen van de Utrechtse Heuvelrug? De conferentiecentra van de Heuvelrug zijn populair en trekken duizenden bezoekers uit het hele land. Die snuiven frisse boslucht binnen en laden de mentale accu op. Maar ze komen vooral om inspiratie op te doen bij conferenties, workshops en cursussen. NieuwsbladDeKaap.nl gaat op onderzoek uit.

door Michiel Schaaij

,,Filosofie is hip en de ziel is bezig aan een opmerkelijke comeback'', zegt predikant Sytze Ypma (49). In de hedendaagse filosofie, poëzie en literatuur wordt de ziel steeds vaker als bron van persoonlijke groei en levenskunst gezien. Die trend gaat aan moderne dominees en theologen niet voorbij. Als lid van de vernieuwingsbeweging Op Goed Gerucht deed Ypma vorige week mee aan de inspiratiedag 'Wellness en de ziel' op het Doornse landgoed Hydepark.

Zumba Dance

Beauty-arrangementen en coaching trajecten zijn in de mode. Door aandacht voor persoonlijk welzijn komt een mens tot rust en krijgt hij weer energie. Theologen kennen dat verschijnsel natuurlijk al lang en in dat opzicht zijn dominees specialisten in wellness, aldus Op Goed Gerucht. Zo'n 100 zielzorgers kwamen naar het Doornse conferentiecentrum om te luisteren, te praten en deel te nemen aan bijdetijdse workshops. Zo konden de theologen zich door samensteller Nicolaas Kiel van de Supermarktwijngids laten inwijden in ,,het laven van de ziel met een goed glas wijn''. De Amsterdamse choreografe en fitness-instructeur Ilse Spruijt gaf een knipoog naar het vak van predikant en bracht dominees in beweging met inspirerende Zumba-dansen. De theologen konden bovendien bij een Hoogeveense collega afkijken, hoe hij in zijn kerkenwerk gebruik maakt van het succesvolle magazine Happinez. Meer predikanten zouden dat blad moeten lezen, aldus dominee Coen Wessel, want in Happinez komen thema's aan bod die in de kerk zijn ondergesneeuwd.

Contact met de ziel

Er werd ook op hoog niveau gedebatteerd op het landgoed langs de Driebergsestraatweg. Daarvoor had de organisatie van de Geruchtdag hoogleraar Renée van Riessen en filosofe Joke Hermsen naar Doorn gehaald. Hermsen werd bij het grote publiek vooral bekend als schrijfster van de bestsellers Stil de tijd (2009) en Windstilte van de ziel (2010). Ze gaat daarin op zoek naar een andere vorm van tijd. ,,De kloktijd is een sociale afspraak'', aldus Hermsen. ,,Maar telkens als we de klok vergeten, komen we in een andere, innerlijke tijd terecht.'' Om dat te bereiken, kunnen we gaan mediteren of naar muziek gaan luisteren. Net zoals kijken naar kunst of een wandeling op het fraaie landgoed Hydepark een mens kan losmaken van de klok en in contact kan brengen met de ziel. Tot opluchting van de aanwezige theologen liet Hermsen weten, dat ook het geloof mogelijkheden biedt om in die andere tijd te geraken. Toch vonden debatterende hoogleraar en de bekende schrijfster elkaar lang niet op alle punten en blijft er voorlopig nog een vraagteken op de bodem van de ziel liggen.

advertentie
advertentie