Carlo Cesar werkt hard in de zomer

12 september 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - 'Wat doet een schaatser in de zomer?', een vraag die langebaan schaatser Carlo Cesar uit Doorn regelmatig wordt gesteld. Het sporttalent van het jaar 2010 van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is dan een korte periode in Thialf in Heerenveen te vinden. ,,Zelfs in de zomer", aldus Carlo Cesar. Verder zijn er veel alternatieven om als schaatser in de zomer aan de juiste conditie en techniek te werken. Een kijkje in de zomerkeuren bij het Doornse schaatstalent.

,,In de zomer ligt er ijs, echter alleen in Heerenveen en slechts één maandje." Een schaatser schaatst dus een korte periode in de zomer en er zijn er vrij veel die deze tijd van het jaar helemaal niet schaatsen. De winter eindigt voor de schaatsers met het NK afstanden in maart. Cesar: ,,De maand april zitten we vier weken op de bank, om te rusten. Vanaf mei gaan we rustig wielrennen en langzaam bouwt de trainingsintensiteit zich op tot elke dag training, afwisselend van intensieve sprint op de atletiekbaan tot drie uur rustig wielrennen.''

Er wordt niet tot weinig geschaatst dus. Sommige schaatsers gaan skeeleren, maar Carlo doet dat bewust niet. ,,Mijn trainer laat die keuze aan onszelf. Ik doe het niet, want als je het voor conditie zou doen, kan je beter gaan fietsen of lopen, voor kracht heb je krachttraining, en de techniek is toch iets anders bij het skeeleren. Dit kan je goed zien bij schaatsers die uit de skeelerwereld komen, bijvoorbeeld de Amerikaan Chad Hadrick. Bekijk hem maar eens naast Sven Kramer. Bovendien vind ik skeeleren gewoon niet leuk."

Carlo gaat liever schaatsplanken. ,,Techniek is ontzettend belangrijk. Naast dat er allerlei oefeningen zijn om gewoon op een grasveldje te doen, doe ik ook aan schaatsplanken. Je hebt een plank van 2,5 meter lang en ongeveer een halve meter breed. Aan de uiteinden zitten balkjes waartegen je kan afzetten. De plank is erg glad zodat je met sokken of sloffen er een schaatsbeweging op kan maken, ideaal, en als het meezit lekker in de zon."

Met de herfst alweer op komst, is het bijna tijd om de ijsbaan op te gaan. ,,Op 1 oktober gaat de ijsbaan in Utrecht weer open, maar we blijven zeker tot in november wel atletiek doen naast het schaatsen, dit om de conditie te onderhouden, we moeten pas in januari op ons best zijn als junior."

advertentie
advertentie