Kudde schapen in de hoofdrol

7 juli 2011 om 00:00 Nieuws

MAARN -Vele wandelaars op de Koeheuvels al dan niet met de hond, maar vooral ook met fototoestel afgelopen dagen. De kudde van 150 grazende schapen trok de aandacht op het heidegebied en bood een idyllisch plaatje.

Koeheuvels snackbar voor de grazers

door Monique José Timmermans

De gemeente heeft voor deze vorm van natuurbeheer gekozen vanwege de ecologische meerwaarde ten opzichte van het ‘traditionele’ maaien. ,,De schapen nemen namelijk zaden en insecten in hun mest en wol mee naar nieuwe terreinen. Zo ontstaat er een grotere diversiteit aan planten op de plekken waar zij grazen. Schapen veroorzaken bovendien in tegenstelling tot machines geen schade aan de ondergrond. Tevens is gebleken dat begrazing met een kudde niet of nauwelijks duurder is dan maaien”, aldus de gemeente. Om de toegevoegde waarde van het grazen aan het landschap te kunnen meten, heeft voorafgaand aan het project een vegetatieonderzoek plaatsgevonden.

C&K Landschapsbeheer hoedt de Schoonebeker en Veluws heideschapen die begin deze week vrij rondliepen op de Koeheuvels. ,,Het totale gebied is niet geschikt om met netten af te zetten. De af te vreten vegetatie staat hiervoor te verspreid, bovendien heeft het terrein vele glooiingen en open zandgedeeltes en de vorm is ongeschikt. Afzetten zou daardoor zeer tijdrovend en dus kostbaar worden. Zelfs al zou je het terrein wel afzetten dan is het tamelijk riskant om de schapen er alleen te laten in de omheining, omdat de Koeheuvels druk bezocht worden door bezoekers met honden. Door de Koeheuvels hoedend te begrazen blijft het gebied toegankelijk voor publiek.”

De schaapsherders Jan Crets en Ellen Kooiman complimenteren de bezoekers met hun discipline om de honden alleen aangelijnd mee te nemen in de buurt van de schapen.

Gevarieerd menu

De gebruikte rassen - Schoonebeker en Veluws Heideschaap - houden van een gevarieerd menu. ,,Ze vreten ongeveer 3 uur en herkauwen dan 2 uur om daarna weer verder te vreten. Daarbij nemen ze nooit lang achter elkaar hetzelfde, maar variëren van bramen tot oude hei en van vuilboom tot gras. Een gewone wei vinden ze niks, de Koeheuvels zijn een snackbar voor ze”, aldus Crets. Die verder vertelt dat de schapen het eerste half uur na aankomst helemaal wild van enthousiasme heen en weer renden om daarna een graasstek op te zoeken.

Aan het eind van de middag loopt de kudde bijeengehouden door de twee honden - een border collie en een australian kelpie - terug naar de thuisbasis aan de Andersteinweg, om de volgende ochtend weer terug te lopen. Lijkt het op de Koeheuvels of de kudde bij lange na geen 150 schapen telt, op het paardenpad richting de Dwarsweg is de rij schapen oneindig.

Om het gebied goed te beheren zijn meer graasrondes per jaar nodig. Er staat een tweede graasronde in het najaar op de kalender. Wie het mooie plaatje nu gemist heeft, krijg dan een herkansing.

u Meer informatie Henny Sen, gemeente afdeling Groenbeheer & Advies, telefoon (0343) 56 58 46.

www.cklandschapsbeheer.nl

advertentie
advertentie