‘Veertig Vileine Vragen voor ouders van zorgintensieve kinderen’

Nieuws

DRIEBERGEN - Vorige week is het zesde spel in de serie ‘Veertig Vileine Vragen’ van de CoachingCarrousel uitgekomen. Het nieuwe spel heet ‘Veertig Vileine Vragen voor ouders van zorgintensieve kinderen’ en is speciaal bedoeld voor ouders van kinderen die om welke reden dan ook speciale aandacht nodig hebben. Twee van de auteurs zijn zelf ervaringsdeskundigen op dit gebied en zij hebben voor dit spel samengewerkt met de stichting Lotje&co, een stichting voor ouders en gezinnen met een zorgintensief kind. Het zijn veertig prikkelende, uitdagende en lastige vragen die je aan het praten en denken zetten over jouw uitgangspunten voor de opvoeding van je kind, over de zorg voor jezelf en elkaar.

door Katka Kolmas

Het spel bestaat uit veertig kaarten met op elke kaart een andere vraag. Je speelt het alleen of in een groep en de vragen zijn bedoeld om je aan het praten en denken te zetten. Het spel is gemaakt door Philine Spruijt, Francine ten Hoedt en Anne Marchal van de CoachingCarrousel uit Driebergen. De CoachingCarrousel is een samenwerkingsinitiatief tussen tien professionele, zelfstandig werkende coaches. Philine Spruijt, een van de oprichters van de CoachingCarrousel, heeft als coach en ouder van een zorgintensief kind de nodige ervaring op dit gebied. Spruijt vertelt: ,,Als ouder van een zorgintensief kind ga je een bepaald proces door. Eerst is er ontkenning en ongeloof, daarna het verdriet en tot slot het accepteren. Bovendien is het zo dat het hebben van een zorgintensief kind ook hele mooie kanten kan hebben. Je leert heel veel van je kind. De vragen die we voor dit spel hebben ontwikkeld gaan daarover en helpen je meer inzicht te krijgen in jouw situatie en die van anderen. De mooiste vraag vind ik zelf ‘Wat kunnen anderen van jou leren?’ omdat je je door het antwoord daarop gaat realiseren dat een zorgintensief kind ook een positieve invloed kan hebben. Brede acceptatie in de maatschappij en ook het gewoon kunnen genieten van je kind, maakt het leven van ouders van deze kinderen een stuk makkelijker. Daaraan hopen we met dit spel een bijdrage te leveren.”

De CoachingCarrousel heeft inmiddels zes van dergelijke spellen uitgebracht, telkens voor een andere doelgroep. Het idee voor een spel ontstond tijdens een coachingsopdracht voor een uitvaartonderneming. De leden van die onderneming waren erg individueel bezig en van enige teamspirit was geen sprake. Spruijt: ,,De opdracht aan ons was om te zorgen dat de leden meer van elkaar konden leren en minder individueel bezig zouden zijn. De onderneming wilde dat bereiken met een losse vorm van begeleiding en toen bedachten we een spel met kaarten. Het was ons opgevallen dat mensen vaak dingen denken van elkaar, maar deze gedachten niet uitspreken. Terwijl je door te vragen veel van elkaar kunt leren. De vragen die we hebben bedacht zijn prikkelend, zeker niet schokkend, en bedoeld om vanuit een andere invalshoek naar jezelf en je functioneren in een groep te kijken. Ze laten je nadenken over hoe je bepaalde zaken kunt aanpakken en hoe je zaken waarover je minder tevreden bent anders zou kunnen inrichten”, aldus Spruijt. Zij gebruikt de spellen zelf vaak in coachingsgesprekken omdat ze daarmee op een ongedwongen, speelse manier essentiële zaken aan de orde kan stellen. ,,Maar je kunt de spellen ook heel goed alleen, met je partner of met je vrienden spelen”, merkt Spruijt op.

Andere spellen in deze serie zijn Veertig Vileine Vragen voor jezelf, teams, zzp’ers, spin in ‘t web en ouders. De spellen kosten € 12,50 per stuk en zijn verkrijgbaar bij Jacques Baas of op www.coachingcarrousel.com.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 1 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 11 uur geleden