Vredesakkoord is getekend bij De Basis

Nieuws

DOORN - De gemoederen waren lange tijd verhit en emoties waren niet van de lucht. Het conflict over nieuwbouw bij De Basis laaide hoog op. Maar na een jarenlange strijd over de toekomst van het terrein aan de Woestduinlaan, werd maandagmiddag de vrede getekend. Met de nieuwe overeenkomst is de kou tussen De Basis en omwonenden uit de lucht. De Vereniging Leefbaar Doorn sluit zich graag bij het vredesakkoord aan.

door Michiel Schaaij

Voor wie de voorgeschiedenis niet kent, leek het maandagmiddag een gezellig onderonsje. In de David Livingstonezaal bij De Basis klonk geroezemoes, terwijl directeur Hugo van de Kamp glazen jus d’orange en kopjes koffie inschonk. Toch viel er ook enige onwennigheid waar te nemen, bij de partijen die elkaar lange tijd met wantrouwen tegemoet traden. De dienstverlener voor veteranen wilde zijn toekomst veilig stellen en liet een masterplan voor het terrein aan de Woestduinlaan ontwikkelen. Omwonenden zagen bomen sneuvelen en spraken over kaalslag. Ze vreesden bovendien voor een Vinexlocatie in de voortuin. Als grootste belangengroepering van het dorp, zag de Vereniging Leefbaar Doorn de gevolgen voor de natuur met lede ogen aan.

Maar nu de meest ambitieuze bouwplannen van tafel zijn, is de weg vrij voor verbetering van de onderlinge betrekkingen. Volgens het akkoord verrijst er op de hoek van de Stamerweg en de Arnhemsebovenweg nog steeds een nieuw training- en nazorgcentrum van De Basis. Maar in plaats van de ruim 140 woningen uit het oorspronkelijk plan, komen er op het terrein niet meer dan zo’n 30 tot 40 nieuwe woningen. De Basis garandeert dat die woonruimte alleen wordt toegewezen aan cliënten, die de nodige zorg vanuit het hoofdgebouw ontvangen. Van de Kamp noemde het convenant een win-win situatie, waarbij aan de belangen van alle betrokken partijen tegemoet wordt gekomen.

De Vereniging Leefbaar Doorn is opgelucht dat het groene karakter van het terrein geen gevaar meer loopt. ,,Met een elegante beweging heeft De Basis voor een andere insteek gekozen. Hier gebeurt iets bijzonders’’, aldus voorzitter Age van der Werf. Willem Helwegen van het platform van omwonenden hoopt, dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug bij het convenant aanhaakt. Dat pleidooi wordt door de VLD ondersteund. ,,De gemeente staat onder druk en krijgt steeds meer kritiek te verduren’’, aldus Van der Werf. ,,Laat nu eens zien dat je er echt voor de inwoners bent en dat je niet alleen voor prestigeprojecten gaat.’’

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 1 uur geleden
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24