Geen Concours Hippique op 30 april

7 april 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Voor het eerst in een zeer lange geschiedenis zal er dit jaar in Driebergen geen Concours Hippique plaatsvinden tijdens Koninginnedag. Paardensportvereniging De Bosruiters, die het evenement sinds mensenheugenis organiseert, heeft na lang wikken en wegen moeten besluiten om, voorlopig, een punt te zetten achter dit jaarlijkse springfestijn. ,,We kunnen de kosten niet meer dragen en we krijgen geen enkele steun van de gemeente”, zegt José Massop, penningmeester van De Bosruiters.

door Jan de Beer

Het besluit betekent een breuk met een jarenlange traditie. ,,Er is met teleurstelling op gereageerd, niet alleen door onze leden maar ook door anderen zoals de Oranjevereniging”, zegt José Massop. ,,Vooral omdat dit sportevenement op het Seminarieterrein zorgde voor een spreiding van de activiteiten op Koninginnedag, die nu vooral rond het Kerkplein in Rijsenburg zijn geconcentreerd.”

Volgens mevrouw Massop is het echter financieel niet meer verantwoord om zo’n landelijk concours te organiseren: ,,Er zitten flink wat kosten aan die niet alleen te maken hebben met het regelen van de attributen, zoals de hindernissen voor de paarden en allerlei andere objecten, maar ook moeten we voor een professionele jury zorgen.”

En daarbij komen volgens haar dan nog de aanzienlijke kosten die de gemeente rekent voor de vergunningen en de huur van het terrein.

,,De gemeente geeft ons geen enkele steun”, vindt José Massop. ,,Anders dan vele andere verenigingen hebben we nog nooit subsidie gehad. De aanvragen hiervoor worden gewoon afgewezen. Daarbij is letterlijk gezegd dat het bij ons om een elite-sport gaat. Een heel raar argument, dan moeten ze maar eens een keer komen kijken!”

Harmonie Aurora

Paardensportvereniging De Bosruiters bestaat bijna een halve eeuw en was in het verleden, evenals die andere ‘oude’ lokale vereniging, Harmonie Aurora, bij tal van Driebergse hoogtijdagen betrokken, zoals optochten, herdenkingen en dorpsfeesten. ,,Het is een echte traditie dat wij bij dit soort dagen altijd van de partij zijn”, meldt José Massop.

Er is volgens haar de afgelopen tijd uitgebreid met de gemeente gecorrespondeerd over hulp bij de organisatie van het paardenspektakel op Koninginnedag, maar resultaat heeft dit totaal niet opgeleverd. ,,Dat is erg jammer omdat onze positie toch al onder druk staat”, zegt ze.

,,Het ledenaantal is teruggelopen, waardoor het inschakelen van vrijwilligers bij het organiseren van zo’n evenement ook veel moeilijker is geworden. Een steuntje in de rug zou daarom zeer welkom zijn, maar het lijkt alsof ze ons hier niet meer willen.”

advertentie
advertentie