Buitenkans: Koopappartementje voor een ton

Nieuws

DOORN - Het lijkt te mooi om waar te zijn: een koopwoning in een groene omgeving, met een prijskaartje van rond € 100.000. Voor zo’n bedrag kom je in de Utrechtse Heuvelrug nergens aan de bak. Maar Heuvelrug Wonen biedt huurders en starters op de woningmarkt een buitenkansje.

door Michiel Schaaij

Kastelen, woonboerderijen en villa’s, de Utrechtse Heuvelrug is één van de duurste woongebieden van Nederland. Wie in het glooiende groene landschap een huis wil kopen, moet bereid zijn om de portemonnee trekken. Starters met een laag inkomen lukt dat niet en ook huurders met een inkomen iets boven € 33.000 hebben het moeilijk. Zij vallen tussen de wal en het schip, sinds Eurocommissaris Neelie Kroes hen een sociale huurwoning ontzegt.

Maar nu er in de Doornse wijk De Wijngaard 96 appartementen van de huur- naar de koopsector worden overgeheveld, komt een koopwoning ook voor lagere inkomens binnen bereik. Coördinator Corrie McConico van Heuvelrug Wonen ziet de verkoop als ,,een kans om voor weinig geld een mooi plekje in een goed onderhouden wijk te bemachtigen."

Het gaat om 2-kamerappartementen die in de jaren ‘70 en ‘80 werden gebouwd aan de Bloemengaard, Kwartel, Leeuwerik, Putter en Vogelweide.

Volgens McConico krijgen zittende huurders als eerste de kans om toe te happen. Met een korting van 10% op de taxatiewaarde valt de transactie voor hen extra voordelig uit. Voor bewoners die desondanks niet willen kopen, verandert er niets. Zij mogen onbeperkt blijven huren en de kwaliteit van het onderhoud blijft op niveau, belooft McConico. Zodra één van de bewoners echter de huur opzegt, gaan de makelaars Van Dam uit Driebergen en Vellinga uit Doorn op zoek naar potentiële kopers. Lukt het belangstellenden niet om een hypotheek rond te krijgen, dan kan de gemeente Utrechtse Heuvelrug het verschil overbruggen met een starterslening van maximaal €30.000,-. De nieuwe huiseigenaar hoeft de eerste drie jaar geen rente en aflossing over die starterslening te betalen.

Ook de bescheiden servicekosten helpen mee om de maandlasten laag te houden. Voor het buitenonderhoud is een vereniging van eigenaren opgericht, die afhankelijk van de oppervlakte van de woning € 35,- tot € 67,- in rekening brengt.

Inmiddels zijn alle huurders per brief ingelicht en is er een informatieavond voor belangstellenden gehouden.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek eert verongelukte raceheld Wim Boshuis 1 uur geleden
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 9 dec, 07:11
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15