Verdiepen graf onbetaalbaar

3 maart 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Wie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug een graf wil laten verdiepen moet flink in de buidel tasten. Vroeg de gemeente vorig jaar al €3500,- om een vol graf geschikt te maken voor twee extra bijzettingen en de stoffelijke overschotten te herbegraven, nu is dit bedrag zelfs verhoogd naar €7500,-. En dit terwijl de werkelijke kosten niet meer dan €1000,- blijken te zijn.

Rekenfouten gemaakt bij tariefstelling

door Marleen Rikkengaa

Ameronger Dick van Barneveld wilde vorig jaar een bestaand graf laten verdiepen op de begraafplaats in Amerongen. Familie in Veenendaal betaalde daar vorig jaar €510,- voor het verdiepen van een graf en Van Barneveld was stomverbaasd dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug hiervoor maarliefst €3500,- in rekening bracht. Van Barneveld besloot in september in te spreken in de vergadering van de commissie Bestuur en Middelen. Op zijn klacht, dat de kosten in de gemeente Utrechtse Heuvelrug zoveel hoger zijn dan in omliggende gemeenten, werd echter door de gemeente niet gereageerd.

In december heeft de gemeenteraad een voorstel met aangepaste bedragen voor grafkosten aangenomen. ,,Tijdens die vergadering vroeg raadslid Jasper van Geijtenbeek aan wethouder Tim Verhoef of er rekening gehouden was met mijn klacht over de hoge kosten voor verdieping van een graf. De wethouder antwoordde toen dat de tarieven verlaagd waren. De raad ging vervolgens unaniem akkoord.” Maar de tarieven bleken helemaal niet verlaagd. In tegendeel, ze waren meer dan verdubbeld: van €3500,- naar €7500,-.

In de commissievergadering in januari heeft Van Barneveld wederom ingesproken over dit onderwerp. Aangezien de verantwoordelijke wethouder niet aanwezig was werd het doorgeschoven naar de volgende vergadering. Uit een interne memo van 9 februari blijkt dat de werkelijke kosten voor het opgraven en herbegraven in hetzelfde graf slechts €1000,- bedragen. Het maakt daarbij niet uit of er sprake is van één of twee stoffelijke overschotten. Het college besloot een nieuw voorstel te doen, waarbij de kosten van het opgraven en herbegraven in hetzelfde graf €1000,- zou gaan kosten. Tijdens de vergadering van 10 februari werd de wethouder om toelichting gevraagd. Hij bleek op een totaalbedrag van €5000,- uit te komen. Hij bleek zijn huiswerk niet goed gedaan te hebben en beweerde, in tegenstelling tot wat hij in de interne memo had geschreven, dat de €1000,- voor het opgraven was en daar nog €4000,- bij kwam voor het herbegraven. Hiermee zouden de totale kosten niet verlaagd, maar juist flink verhoogd worden.

Verhoef moest tijdens de betreffende vergadering erkennen dat het college tekortschoot in zijn uitleg, maar het de intentie had de tarieven te verlagen. Het college beloofde nog voor de eerstvolgende raadsvergadering helderheid te verschaffen.

Het college reageert op de verwarring over de grafkosten. ,,Het klopt dat in de commissie Bestuur en Middelen verwarring is ontstaan over de kosten die voor het verdiepen van graven worden gerekend. Het college komt met een aangepast voorstel. Hier wordt op dit moment aan gewerkt; commissie en raad ontvangen deze nadere informatie binnen enkele weken.”

Inmiddels heeft het college het onderwerp naar april doorgeschoven. Zo blijven de inwoners van de gemeente nog langer in het ongewisse over de juiste tarieven voor het verdiepen van een graf. En weten zij niet of ze nu de werkelijke kosten van €1000,- moeten gaan betalen of het vijfvoudige.

advertentie
advertentie