Karatedag KBN druk bezocht

3 maart 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Het was zondag 27 februari een drukte van belang in De Binder. De Karate-do Bond Nederland (KBN) organiseerde een Jeugd Karate Dag en daar waren meer dan 400 jeugdige karateka’s uit het hele land op afgekomen. ,,We hadden gerekend op ongeveer 250 en dus is de dag een uiterst geslaagd initiatief,’’ glunderde mede-organisator Johan van den Hoofdakker.

Ruim 400 jonge karateka’s bijeen in De Binder

door Jan Meijer

Dat de jonge karateka’s op deze dag waren afgekomen, was niet verwonderlijk. Van den Hoodfakker: ,,Nederland heeft een aantal Europees en Wereldkampioenen in huis en die zijn, samen met de complete Karatetop van Nederland, aanwezig om demonstratietrainingen te geven. De jeugd wilde kennelijk de gelegenheid om met eigen ogen te zien hoe zo’n training verloopt en wat erbij komt kijken, absoluut niet missen.’’ En ze kwamen niet voor niets. Alle aspecten van Karate werden getraind en dat gaat er soms spectaculair aan toe.

Nadat de demonstratietrainingen voorbij waren, kon de jeugd zelf actief worden. De toppers werden aan hen voorgesteld en gingen met de jeugd aan de slag. Alle vormen van karate kwamen aan bod. Kata - vechten met een denkbeeldige tegenstander; Kumite - vechten met een echte tegenstander; Karate en zelfverdediging en de nieuwste vorm: Karate op muziek. De matten in de drie zalen van de sporthal en in de toneelzaal hadden het zwaar te verduren.

Karate vraagt veel conditie en concentratievermogen. Het voetenwerk is uiterst belangrijk. De aanvalsbewegingen worden met explosieve snelheid uitgevoerd en de verdedigingshandelingen moeten deze met dezelfde snelheid beantwoorden. En dat alles wordt uitgevoerd met respect voor de tegenstander. Daarom zijn handen en voeten - de ‘wapens’ van de karateka - van een bescherming voorzien. Om het belang van respect te onderstrepen stond er een speciale les over de arbitrage en puntentelling op het programma.

Johan van den Hoofdakker is ook betrokken bij de karateschool in Doorn. ,,We trainen op donderdag vanaf 19.30 en op zaterdag vanaf 12.00 uur in gymzaal Van der Leelaan. Wie interesse heeft, kan dan eens komen kijken.’’

advertentie
advertentie