Uitbreiding AZC voorlopig van de baan

24 februari 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Asielzoekerscentrum De Hoogstraat kan een snelle uitbreiding wel vergeten. Het college is niet van plan om het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Coa) groen licht te geven. De ontvangst van directeur Nurten Albayrak in het Doornse cultuurhuis heeft aan die stellingname niets veranderd.

door Michiel Schaaij

Oorzaak van de weigering is de dood van een Somalische asielzoekster in juni vorig jaar. Na onderzoek concludeerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat de medische zorg in het asielzoekerscentrum structurele tekortkomingen kent. Het rapport keerde zich bovendien tegen het terreinverbod voor de huisarts. Volgens een openbaar gemaakt ambtsbericht van het Coa wilde de betrokken huisarts zich niet aan nieuwe huisregels op het AZC houden. Hij zou zich daarbij onbehoorlijk hebben gedragen tegenover de locatiemanager.

Dat probleem is intussen geruisloos opgelost: de twee praktijkopvolgsters van de Doornse dokter zijn bij het AZC aangesteld. Zij houden vier dagdelen spreekuur op De Hoogstraat en nemen voor elkaar waar bij ziekte en vakantie. Maar het college vindt dat onvoldoende om alsnog uitbreiding toe te staan en wacht eerst de conclusies van een groot landelijk onderzoek af. Bovendien willen burgemeester en wethouders elke twee maanden van verbetermaatregelen op de hoogte worden gebracht.

Met de weigering negeert het college de wens van coalitiepartner D66. In de nasleep van het onderzoek bezochten raadsleden van die partij het AZC. Volgens de delegatie zijn medische maatregelen genomen om herhaling van het drama te voorkomen. D66 wil nu dat de uitbreidingsplannen snel worden doorgezet, bevestigde fractieleider Eggink tegenover deze krant. In een raadsinformatiebrief houdt het college echter voet bij stuk. Albayrak heeft begrip voor dat besluit en zet het verzoek tot uitbreiding in de ijskast. Ze komt 14 maart opnieuw naar Doorn om de raadscommissie Samenleving over het incident en over de genomen maatregelen te informeren.

advertentie
advertentie